Home / Bývanie / Čističky vzduchu odstránia škodliviny z vašej domácnosti

Čističky vzduchu odstránia škodliviny z vašej domácnosti

V súčasnej dobe sa veľa ľudí trápi s nepríjemnými migrénami, celoročnou nádchou, pálením v očiach a v krku. Zdravotný stav človeka môže zhoršovať domáce prostredie s nahromadenými škodlivými látkami vo vzduchu. Do miestností ľahko prenikne vonkajší smog. No za zlou kvalitou vzduchu stojí aj zlé kurivo, starý plynový sporák produkujúci splodiny či elektrosmog zo spotrebičov.

Ideálnym riešením sú čističky vzduchu, na ktorých sa rozhodne nevypláca šetriť. Tieto zariadenia sú vhodné do domácností, v ktorých niekto z rodiny trpí chronickým zápalom priedušiek, astmou či alergiou. A doslova žiaduce sú výkonné čističky vzduchu v bytoch, v ktorých sa fajčí cigarety.

Čistička vzduchu a jej filter

Veľmi dôležitým parametrom je účinnosť filtra. Výrobcovia ponúkajú hneď dva druhy filtra – HEPA a elektrostatický. U prvého variantu môže byť účinnosť až 99 %, pričom zachytí takmer všetky lietajúce nečistoty a patogény vo vzduchu. HEPA filtre sa vymieňajú raz za pol roka, ale výmena môže nastať aj skôr, ak je prostredie viac znečistené. U niektorých čističiek je filter jednorazový, u niektorých prateľný.

Pri druhej možnosti, teda u elektrostatického filtra, sa môžete tešiť na tichý chod a nízke prevádzkujúce náklady. Účinnosť tohto typu filtra, ktorý sa nemení, iba čistí, je od 90 do 96 %. V porovnaní s HEPA filtrom ten elektrostatický má nižší výkon, čo znamená, že prečistenie vzduchu v miestnosti potrvá dlhšiu dobu.

Zvlhčovače a odvlhčovače vzduchu

Vedľa čističky si domácnosti zaobstarávajú aj iné zariadenia. Zvlhčovače vzduchu nachádzajú uplatnenie najmä v prostredí s menším množstvom vlhkosti, čím sa predchádza vysúšaniu sliznice dýchacích ciest a prechladnutí. Odvlhčovače vzduchu majú zase opačný účinok. Používajú sa v miestnostiach s vysokým množstvom vlhkosti, ktoré by mohlo spôsobiť značné škody, napríklad pleseň na stenách.