Home / Bývanie / Ako si môžete moderne oživiť vašu domácnosť?

Ako si môžete moderne oživiť vašu domácnosť?

Záclony a závesy sa už od nepamäti tešia veľkej obľube. Vieme si nimi spríjemniť interiér a zútulniť domov. Čo však robiť v prípade, ak túžime po technickejšom riešení tienenia našej domácnosti?

Je vám blízky japonský štýl bývania?

Aj tu je na výber niekoľko riešení. Jednou z nich sú japonské panelové steny. Ide o pevné pásy látok,  zaťažené ťažítkom v spodnom leme pásu. Sú pripevnené do panelového držiaka, ktorý sa pohybuje po koľajnici. Zväčša sa prekrývajú 5 centimetrov, podľa potreby aj viac. Je niekoľko spôsobov, ako zoradiť panely. Na výber sú dvoj- až päťdrážkové koľajnice, v závislosti od šírky koľajnice a počte pásov. Štandardom sú 60 – 80cm pásy, ale je to individuálne. Moderné panely typu Japan design majú niekoľko výhod. Vieme nimi zakryť celé okno, prípadne predeliť dva priestory alebo ukryť šatník. Na výber je veľmi veľké množstvo látok a dekorov, ktorými si takisto viete skrášliť okno a zútulniť priestor. Proti závesom majú menej hmoty. Pomerne jednoducho sa udržujú.

Vyberte si svoj typ tieniaceho systému v domácnosti

Ďalším spôsobom tienenia sú interiérové rolety. Nie sú to tie, ktoré si pamätáte ešte z detstva, keď ste potiahli špagátik a roleta vystrelila nahor a navinula sa 😊. V dnešnej dobe sú rolety veľmi vkusným riešením tienenia. Vo väčšine prípadov majú retiazky s ťažítkom na vyťahovanie. Avšak existujú tiež rolety na elektrický pohon, zabudované a napojené na inteligentný systém, ktorý sa čím ďalej, tým častejšie využíva. Na trhu dnes nájdete aj rolety na batériu, ovládané diaľkovým ovládaním s veľmi tichým návinom. V ponuke je opäť veľa rôznych vzorov aj typov. Rolety môžu byť transparentné, slúžiace namiesto záclony, polo-transparentné, ktoré síce svetlo prepúšťajú, ale von už nevidíte a teda ani zvedavci a susedia vás. Posledným typom sú rolety zatemňujúce, ktoré vytvoria ozajstnú tmu a svetlo neprepúšťajú vôbec. Takisto sa veľmi ľahko udržujú. Väčšinou stačí vlhká handrička na zotretie prachu.

V poslednej dobe sa veľmi často začala využívať kombinácia zatemňujúcich alebo polo-transparentných roliet so záclonami. Využíva sa hlavne v prípade, že v bytoch a domoch existujúce radiátory zasahujú do priestoru. V tomto prípade je roleta namontovaná na stenu nad oknom, prípadne na strop a spúšťa sa po radiátor, prípadne parapet, a tak poskytuje náhradu za záves. Záclona sa potom odsadí a zavesí sa v celej svojej kráse a výške popred radiátor. Nestratíte tak miesto a máte funkčné aj estetické riešenie v jednom. Počas dňa roleta zmizne za riasiacou páskou záclony a na večer, prípadne pri ostrom slnku ponúkne svoju službu v podobe tienenia.

Interiérové rolety a japonské steny sú tak minimalistickou kamarátkou či príbuznou záclon a závesov.