Home / Zdravie / Zdravé stravovanie- 5 rád ako na to

Zdravé stravovanie- 5 rád ako na to

O zdravom stravovaní sa toho už napísalo naozaj veľa. Pokiaľ ste však v tejto oblasti nováčikom a zaujímať sa o zdravšiu stravu ste sa začali len nedávno, môže byť pre vás ťažké si z takého množstva informácií vybrať. V nasledujúcom článku vám prinášame tie naj vychytávky, ktoré určite potrebujete vedieť.

Aké zdravé stravovanie je naozaj zdravé?

Na túto otázku nájdete viac odpovedí, ktoré sa môžu od seba odlišovať. Avšak univerzálna teória s ktorou sa zhoduje väčšina odborníkov na zdravú výživu je, že zdravé stravovanie musí byť:

  • vyvážené
  • pestré
  • výživné
  • pravidelné
  • chutné

1. Budíček každé tri hodiny

Nie, nemyslíme tým že sa v noci sa máte každé tri hodiny zobudiť. Platí to len počas dňa, kedy nesmiete zabúdať na prísun potravín približne v trojhodinových intervaloch. Určite sa však neprejedajte. To, že budete jesť namiesto 3 veľkých jedál častejšie znamená, že budete jesť menšie porcie.

Pravidelnejšie jedenie prispieva k celkovej pohode a znižuje tak pravdepodobnosť, že vás počas dňa zastihne vlčí hlad a vy sa budete prejedať. Kým si tento režim osvojíte, kľudne si prvé týždne nastavte budík alebo inú aplikáciu, ktorá vám pripomenie že je čas jesť.

2. Začnite si plánovať

Možno poznáte vo svojom okolí niekoho, kto si vedie diár s poznámkami a poctivo doň zapisuje čo a aké množstvo bude zajtra jesť. Nemusíte byť na seba až taký prísny, no odporúčame vám premyslieť si váš jedálniček dopredu.

Pripravte si chutnú a zdravšiu desiatu alebo obed do práce pokiaľ viete, že ak tak neurobíte, budete odkázaní na automat so sladkosťami alebo bufet. V takýchto situáciach má totiž človek tendenciu siahať práve po nezdravých potravinách, len preto aby niečím rýchlo zahnal hlad. Plánujte si a jedzte zdravšie. Ak chcete, môžete si príjem kalórií aj rátať.

3. Superpotraviny sú super

Bez zdravých potravín by zdravé stravovanie aj napriek vašej snahe dodržiavať príjem kalórií a pravidelnému jedeniu nebolo príliš zdravé. Až 80% vášho jedálnička by mali tvoriť takzvané superpotraviny. Sú neoddeliteľnou súčasťou zdravého stravovania a patria medzi ne rôzne druhy ovocia, zeleniny, orechy, ale i med a čokoláda. Zabezpečia telu dostatočný prísun minerálov, vitamínov, živín a tak môžete zabudnúť na rôzne v lekárniach kupované doplnky výživy. Ešte ste o nich nepočuli? Ihneď to zmeňte!

4. Stop rafinovaným potravinám a pridanému cukor

Rafinované uhľohydráty v bielom chlebe a cestovinách sú chudobné na podiel vlákniny a boli zbavené mnohých živín. Čítajte zloženie kupovaných potravín a dávajte pozor na “pšeničnú múku” alebo inak povedané bielu múku, na pridaný cukor a veľké množstvo tuku. Práve tieto potraviny sú pre vás zdrojom prázdnych kalórií, ktoré prispievajú k prírastku hmotnosti a so zdravým stravovaním nemajú nič spoločné. Snažte sa znížiť ich množstvo vo vašom jedálničku.

5. Voda naša každodenná

A nakoniec pitný režim, ktorý je dôležitý nie len pre fungovanie trávenia, ale aj pre fungovanie organizmu ako také. Pokiaľ by ste si mysleli že narážame len na klasickú pitnú vodu a minerálky, mýlite sa. Vodu do tela môžete dostať v potrebnom množstve aj z iných zdrojov. Máme na mysli ovocie a zeleninu so schopnosťou hydratovať ako sú napríklad: uhorky, melón, špenát, či citrusy. V zdravom jedálničku by mala mať svoje miesto aj chutná polievka.

Tak vidíte, zdravé stravovanie nemusí byť vôbec zložité. Pokiaľ si osvojíte základné pravidlá a návyky, stravovať sa zdravo bude pre vás úplne prirodzené. K zdravej strave pridajte dostatok pohybu, menej stresu a budete sa nielen cítiť zdravšie, ale zdravší aj budete.