Home / Cestovanie / Skladujeme zimné pneumatiky

Skladujeme zimné pneumatiky

Výmenu zimných gúm za letné má už pravdepodobne každý majiteľ auta za sebou. Viete však, ako treba pneumatiky správne skladovať? Poradíme vám, ako sa o ne vhodne postarať aj v čase, keď ich nepoužívate.

Špeciálne stojany na pneumatiky

Aj ste si dali v servise prezuť pneumatiky alebo ste to zvládli sami doma, nepodceňte pár dôležitých krokov, ktoré sa postarajú o dlhšiu životnosť gúm a zachovanie dobrých jazdných vlastností. Pnematiky je pred uskladnením dobré očistiť a označiť, aby sme nasledovnú sezónu vedeli, ktorá je ľavá, ktorá zadná a pod. Aby sa nápis spravený napr. kriedou nerozmazal, môžete každú pneumatiku osobitne zabaliť do vreca a vytlačiť z neho vzduch. Najvhodnejším miestom na skladovanie je pivnica alebo dielňa, pretože sa tam nestretávame s vysokými teplotnými rozdielmi ako v garáži či na povale. Musí ísť o suché a dobre vetrané prostredie, bez prítomnosti zdroja plameňa, tepla, chemických alebo ostrých látok, ktoré by gumu mohli zničiť. Pneumatiky na diskoch skladujeme na bočniciach, no tiež ich môžeme aj zavesiť. Mnohí vodiči si na skladovanie pneumatík zaobstarávajú špeciálne štvorposchodové stojany, na ktorých sa gumy rozložia tak, aby jedna netlačila na druhú a navzájom sa nedeformovali. Napriek tomu sa však odporúča z času na čas poradie pneumatík vymeniť a pretočiť ich na opačnú stranu.

Nepoužívajte opotrebované pneu

Ak ste si všimli, že sú vaše pneumatiky opotrebované, určite už neriskujte jazdu s nimi a radšej si ešte pred nástupom zimnej sezóny zaobstarajte nové gumy. Stránka Pneueshop.sk má v ponunke celoročné, zimné aj letné pneumatiky na osobné i nákladné autá. Nájdete tam celosvetovo uznávané značky pneumatík za najlepšie ceny – Matador, Barum, Continental, Goodyear, Dunlop, Fulda, Sava, Bridgestone, Michelin, Pirelli, Yokohama, Hankook, Firestone a iné.