Home / Zdravie / Zdraviu prospešná kurkuma a ceylonská škorica

Zdraviu prospešná kurkuma a ceylonská škorica

Príroda nám dáva veľa darov, ktoré nám pomáhajú udržiavať si zdravé telo aj myseľ. Stačí ich iba využívať a veľa krát pomôžu viac, ako moderná liečba. K zdraviu prospešným potravinám rozhodne patrí aj kurkuma a ceylónska škorica.

Liečivá cejlónska škorica

Táto škorica má pôvod na Srí Lanke a jej história siaha až do roku 2800 p.n.l, kedy sa objavila prvá písomná zmienka o nej. Cinnamomun zeynicum je botanický názov, ktorý vychádza z arabského slova “ammon”, ktorý v preklade znamená “voňavá rastlina”. Pravá škorica má viacero liečivých účinkov – znižuje zrážanlivosť krvi, spomaľuje rast baktérií a húb, spomaľuje nárast hladiny cukru v krvi a jej vôňa stimuluje pamäť aj schopnosť koncentrovať sa.  Najčastejšie sa používa pri sladkých receptoch a pečení koláčov alebo zákuskov a jej vôňa je obľúbená najmä v období Vianoc. Mimoriadne populárna je v kombinácií s jablkami, takže jablková štrúdľa alebo koláč sa bez nej nezaobídu. Pripraviť sa z nej dá aj vynikajúci čaj, ktorý má antioxidačné a protizápalové účinky. Na cca 300-400 ml vody stačí použiť 3 g ceylónskej škorice.

Žltý zázrak menom kurkuma

Kurkuma sa nazýva aj indický šafrán a je teda jasné, že pochádza z Indie. Prvá zmienka o kurkume pochádza z roku 2500 p.n.l a používala sa ako farbivo na rôznych náboženských rituáloch a svadbách. Žlté korenie sa získava z podzemku, ktorý sa usuší a pomelie. Dôvod, prečo sa o kurkume dá hovoriť ako o zázraku je jej schopnosť bojovať s rakovinou, ťažkosťami s trávením, podporiť hojenie popálenín a zranení. Okrem toho podporuje liečbu Alzheimerovej choroby, je to silný antioxidant a má antibakteriálne, protizápalové a protiplesňové účinky. Kurkuma sa používa aj pri zápale kĺbovej chrupavky a zvýšenej zrážanlivosti krvi, takže chráni aj pred kardiovaskulárnymi chorobami.

Zdroj: najtelo.com