Home / Bývanie / Výber vhodného matraca je častá dilema

Výber vhodného matraca je častá dilema

Určite nám dáte za pravdu, že s výberom postele úzko súvisí aj výber vhodného matraca. Ten prispôsobujeme nielen typu roštu, ale tiež veľkosti postele či nášmu zdravotnému stavu. Pozrime sa spolu na to, aké máte možnosti.

Matrace pre deti i chorých

Keď si zakúpite celočalúnenú posteľ, z výberu matraca a roštu si ťažkú hlavu robiť nemusíte. Tieto postele sú „hotový produkt“ a často ponúkajú aj praktický úložný priestor na periny. Samozrejme, to ešte neznamená, že vám niekto k posteli zakáže vybrať vrchný matrac. Pokiaľ máte špecifické požiadavky na komfort spánku, na trhu je množstvo takýchto matracov, pozor si však dajte napríklad na ich hrúbku, zloženie či skladovateľnosť. Každý matrac by mal byť vyrobený z materiálov, ktoré sa postarajú o hygienu vášho spánku, to znamená, že sú priedušné a ich zloženie je schopné bojovať proti mikroorganizmom alebo alergiám. Matrace pre alergikov sa dokonca nachádzajú vo zvláštnej skupine. I matrace pre deti treba hľadať v osobitnej kategórii, pretože musia spĺňať základné požiadavky pre zdravý vývin chrbtice dieťaťa. Určite medzi nimi nenájdete zónové matrace, tie by deťom deformovali chrbátik.

 

Dobrý matrac sa má ľudskému telu prispôsobiť, a tak pri výbere zohľadňujte niekoľko faktorov. Predovšetkým vašu výšku a váhu, to, v akej polohe najčastejšie spíte, či hľadáte teplé alebo chladnejšie materiály, pretože sa počas spánku nadmerne potíte, či si prajete, aby bol váš matrac polohovateľný. Ak je vaša váha vyššia, voľte radšej matrace s vyššou tvrdosťou, to isté platí aj pre tých, ktorí majú fyzicky náročné zamestnanie. Kto však celý deň presedí pred počítačom, si najlepšie oddýchne na mäkkom matraci. Ľudia, ktorých trápia problémy s chrbticou, bolesti svalov a kĺbov, si najčastejšie volia zdravotné ortopedické matrace. Veľa z nich je pripútaná na lôžko dlhodobo, a tak ležať na kvalitnom matraci je nutnosť. Ortopedické matrace zoženiete pružinové, latexové aj penové a podoprú presne tie časti tela, ktoré potrebujú úľavu od bolesti.

Aký rošt, taký druh matraca

Kupujete si posteľ, ktorej súčasťou je iba rošt? V tom prípade by vás jej výrobca mal taktne informovať o vhodných druhoch matracov, ktoré si k posteli môžete zakúpiť. Ako malá pomôcka vám však zaiste poslúži základné pravidlo – na pevné rošty s doskou alebo latkové rošty sa fantasticky hodia pružinové alebo taštičkové matrace, zatiaľ čo pružné rošty sú schopné zabezpečiť vám kvalitný spánok s akýmkoľvek druhom matraca. Určite však nie je potrebné na pružný lamelový rošt klásť ešte aj pružný pružinový matrac, vyberajte si radšej z ponuky penových alebo latexových matracov. Na pevnú dosku roštu môžete umiestniť aj penový alebo tzv. sendvičový matrac, avšak dbajte o hygienu spánku a o to, aby matrac vplyvom potu a iných faktorov nenavlhol.