Home / Láska, sex, vzťahy / Sexuálna potencia nie je len o erekcii

Sexuálna potencia nie je len o erekcii

Možno že sa to stalo už aj vám. Celý týždeň sa tešíte na svoju partnerku, v hlave si predstavujete všetky tie možné pozície pri milovaní s ňou, ktoré by ste si obidvaja radi opäť vyskúšali a vychutnali, no aj keď sa nemôžete dočkať víkendu, v hlave vás trápia otázky, či všetko dopadne dobre. Vaše obavy môžu mať svoje opodstatnenie…

Celkovo poruchy erekcie vo svojom intímnom živote zaznamenalo vraj až 90 % mladých mužov vo veku do 40 rokov.

Nezlyhám, budem funkčný, uspokojím svoju partnerku a nakoniec aj seba? Je to s mojou sexuálnou potenciou ešte stále v poriadku? Podobné otázky si kladú čoraz viacerí muži. S pribúdajúcim vekom a zdravotnými ťažkosťami narastá aj možnosť stále častejšie sa objavujúcich problémov so sexuálnou potenciou.

V podstate mužská potencia je prejavom celkového zdravia. Je zrejmé, že každodenný životný štýl, spôsob a charakter dlhodobého stravovania, spánok a trávenie voľného času nejakým spôsobom ovplyvňujú kvalitu intímneho života. A ak to príliš nefunguje, ak nie ste spojokojní sami so sebou, obávate sa svojich objavujúcich sa a narastajúcich problémov s erektilnou disfunkciou, potom treba vyhľadať odbornú pomoc alebo zvážiť návštevu sexuológa.

Sexuálna výkonnosť nie je len o fyzikálnych parametroch

Erektilné problémy spôsobujú obavy muža aj z toho, že nedokáže splniť očakávania ženy počas milovania a uspokojiť ju. Muž nad tým stále častejšie uvažuje aj v podvedomí, obáva sa situácie, že sa mu to nepodarí. Svoju partnerku nemôže a nedokáže pekne vzrušiť a dosiahnuť tak obojstranné vrcholné momenty ich milovania. Aj partnerka premýšľa, či na tom všetkom nemá svoj podiel viny, hľadá spôsoby a techniky, ako uspokojiť svojho muža.

Takéto opakujúce sa myšlienky, neustále výčitky a pripomienky ženy, vlastné obavy muža môžu viesť až k chorobnej neuróze. Narastá strach zo zlyhania pri sexe, čo znižuje sexuálnu potenciu takmer 40 % mužov pýtajúcich radu a vyšetrenie u sexuológov. Riešením môžu byť lieky na potenciu.

Väčšina mužov hodnotí svoju potenciu podľa fyzikálnych parametrov – rozmerov penisu, frekvencie a dĺžky sexuálnych stykov, rýchlosti postavenia penisu a pod. Sexuálna potencia je však všeobecne definovaná ako schopnosť muža uspokojiť ženu. Inými slovami, zníženie mužskej potencie je hodnotené hlavne ženou. Milovaná žena, ktorá má rada maznanie s mužom, pozná svojho partnera a vie, ako uspokojiť svojho muža, môže významne zvýšiť kvalitu a priebeh sexuálneho styku.

Erekcia zvyšuje sexuálne vzrušenie

Je samozrejmé, že kvalitná erekcia zvyšuje náš erotický apetít a sexuálne vzrušenie. Problémy s erekciou môžu byť spôsobené ťažkou prácou, veľmi aktívnym životným štýlom, ktorý zaberá všetku energiu. Tá môže večer chýbať na sex.

Problém s erekciou je najčastejšou sexuálnou dysfunkciou na svete. Odhaduje sa, že každý šiesty dospievajúci a každý tretí muž stredného veku je týmto problémom ovplyvnený. Príčinou takéhoto stavu je predovšetkým moderný životný štýl, ktorý len ťažko možno označiť za zdravý. Zlé stravovanie, nedostatok pohybu, stres, nedostatok spánku a všade prítomné toxíny sú hlavnými príčinami tohto problému.

Sexuológovia rozlišujú niekoľko základných typov porúch erekcie. Pri slabom type poruchy cítite vzrušenie, ale aj napriek tomu je váš penis veľmi málo ztoporený. Za krátku erekciu je považovaná veľmi krátka a slabá erekcia. Cítite silné vzrušenie, ale v okamihu sexuálne napätie opadáva a vy už na sex nemáte chuť. Táto porucha je nemenej problematická, pretože niekedy stačí chvíľku počkať a skúsiť to s partnerkou znova.

Najnepríjemnejšia je žiadna erekcia, keď sa s penisom nič nedeje. Vtedy sa muži snažia svoj problém riešiť doplnkami stravy alebo dostupnými liekmi na potenciu. Našťastie, trh s orginálnymi liekmi na potenciu aj ich generikami je dnes pestrý, mnohým stačí napríklad skúsiť apcalis sx oral jelly 20mg, ktorého účinok je viditeľný a hmatateľný o chvíľu po jeho užití.

Je erektilná disfunkcia a impotencia to isté?

Nie, určite nie je. Erektilná dysfunkcia je definovaná ako stav, kedy muž nemôže dosiahnuť opakovane dostatočnú a požadovaný čas trvajúcu erekciu. V minulosti sa pre tento problém používal taktiež výraz impotencia. To však podľa odborníkov nie je správne označenie. Impotencia totiž značí problém s neplodnosťou, neschopnosťou ejakulácie a neschopnosťou dosiahnuť vyvrcholenie.

Obidva tieto patria medzi poruchy erekcie, označujú však trochu odlišný problém. Pokiaľ sa s poruchou erekcie penisu stretávate v priebehu niekoľkých týždňov opakovane, určite na nič nečakajte a vyhľadajte pomoc odborníka. Ideálna je návšteva sexuológa, ktorý vám poradí, ako začať s nápravou vašej sexuálnej potencie komplexnejšie aj s aplikáciou vhodných liekov na potenciu.