Home / Zdravie / Zdravá chuť jedla

Zdravá chuť jedla

Prišlo obdobie, kedy síce odložíte plavky do skrine, ale mnohí naštartujú chudnutie, aby boli do ďalšej plavkovej sezóny fit. Počasie vonku už nemusí byť vždy ideálne, a preto viac a viac ľudí prekročí prah najbližšej posilňovne. Zvýšenie množstva pohybu je správny krok za snom o ideálnej postave, podporiť ho však treba aj správne zvolenou stravou. Čo tak okrem super postavy docielite?

Sme to, čo jeme. Tento výrok je veľmi výstižný, keďže strava dokáže náš život veľmi ovplyvniť. Dalo by sa povedať, že je základom nášho bytia. Bez jedla a vody by sme to na našej Zemi dlho nevydržali. Správne naštartovaný deň je taký, keď nevynecháte raňajky. Takto by sme mohli hľadať milión dôvodov, prečo je jedlo neodškriepiteľne povinnou súčasťou života.

Avšak tak, ako môže jedlo udržať pri živote, tak životu môže aj uškodiť. Tučné, mastné, vyprážané jedlá, množstvo múky, málo zeleniny, to všetko negatívne vplýva na naše telo. Mnohí si kladiete otázku, ako je možné, že to, čo je dnes v našich jedálničkoch zakázané, jedli naši predkovia denno-denne bez zdravotnej ujmy?

Existuje na to jednoduchá odpoveď. Oni mali iný životný štýl. Ich práca na poli je dnes suplovaná posilňovňou. Samozrejme, ak nám po celom dni na kancelárskej stoličke na nejaký ten bežiaci pás zostane aspoň chvíľka času a energie.

Zdravé a chutné – mýtus alebo pravda?

Jednoznačne pravda! Zdravé suroviny sú často dopredu nezmyselne odsudzované len preto, že sú zdravé. Ale kto neskúsi, ten nevie. Na zdravých potravinách je založených mnoho druhov kuchýň. Viete, do ktorej odnože kuchyne často patria tie lahodne vyzerajúce koláče vo vitrínach kaviarní? Je to raw strava!

Raw food alebo po slovensky surová (živá) strava je založená na princípe, že potraviny sa konzumujú surové. Je bohatá na ovocie a zeleninu. Zahŕňa bylinky i oriešky. Potraviny sa nezahrievajú nad 42 °C, aby sa zabránilo strate hodnotných látok. Čo im dodáva prídavnú hodnotu? Raw koláče sú bez cukru, bez lepku, bez laktózy.

Jednou zo slovenských špecialistiek na raw stravu je Zuzana Fresho. Táto žena dokáže aj z rutiny vyčarovať zážitok. Veď si zoberte len také pitie kávy. Každý deň to isté. Nasypať, zaliať, vypiť. Zuzana Fresho Combo v podobe kokosového oleja a kokosového mlieka kávu ozvláštni a vy sa nebudete vedieť dočkať ďalšieho rána a šálky kávy.

Tipy, čo rozhodne ochutnať

Až začnete brázdiť internetové stránky a hľadať, čo by bolo zdravé a teoreticky by vám mohlo aj chutiť, nezľaknite sa. Je toho naozaj veľa, čo je obrovská výhoda pre tých, ktorí nad jedlom často ohŕňajú noštekom. Aby ste sa necítili ako hodení do vody, naučte sa v mori zdravej kuchyne plávať inšpirovaní nasledujúcimi produktmi.

Mandľové maslo

Neviete žiť bez pocitu dopriať si denne niečo sladké? Chápeme. Sladké v jednej tajnej skrinke, sladké v chladničke, sladké v komore. V škole je zvyk mávať sladký piatkový obed, v každom správnom americkom filme si hlavná postava aspoň raz naberie plnú lyžicu arašidového masla. Pokojne zahoďte výčitky a zvoľte zdravšiu obmenu, a teda mandľové maslo.

Mandle obsahujú mononasýtené mastné kyseliny a veľa vitamínu E či vlákniny, čím z potravy vyťažíte aj maximum energie. Ešte lepšie chutí mandľové maslo, ktoré je vyrobené z mandlí pražených pri nízkej teplote. Siahnite po mandľovom masle, ktoré je navyše bez konzervantov a cukru, tú dokonalú chuť vyvažuje len štipka morskej soli.

Protiklady sa priťahujú

A tak je to aj v strave. Možno vás láka zakomponovať mandľové maslo do nejakej sladkej pochúťky. Prekvapte sami seba, poprípade aj okolie a urobte pravý opak. Natrite mandľovým maslom na grilovacej panvici s troškou masla opečený chlieb. Na to neváhajte položiť plátky jabĺk, mrkvy a syr. Najvhodnejší je v tomto prípade čedar. Preložte druhým plátkom chleba a voilá, nová forma chutnej desiaty je na svete.

Maslo Ghee

Možno sa vám bude zdať, že špekulovať ešte aj vo výbere masla je už príliš. Nenechajte sa oklamať. Také obyčajné maslo nás sprevádza celý deň. Ráno si ho servírujete v praženičke, deťom ním zaháňate hlad počas prestávok v škole, na obed ním zjemňujete polievku a večer obmäkčujete srdcia vašich blízkych, keď im predkladáte teplú hrianku.

Maslo Ghee je maslo kráv pasúcich sa na tráve v Alpách. Ponúka vám okrem Omega 3 aj vitamíny A, D, E, K. Deti neodpudí svojou vôňou, ako to väčšina domácich zdravých masiel dokáže. Je bezlepkové, bezlaktózové a bez konzervantov.

Zelenina na Ghee masle

Áno, zelenina nesmie na stole chýbať ani jeden deň. Cuketa opečená na Ghee masle odhalí ďalšie jeho tajomstvo, a to, že sa neprepaľuje. Cuketu pokojne položte na panvicu s roztopeným Ghee maslom a nechajte ju 10 minút opekať a mäknúť. Predtým ju podľa vlastnej chuti okoreňte. Odporúčanie padá na soľ, čierne korenie, bazalku a chilli. Potom ju dotvorte jednoducho orechmi a kozím syrom.

Dobrú chuť!