Home / Bývanie / Zóny, na ktoré by mala byť rozdelená detská izbička

Zóny, na ktoré by mala byť rozdelená detská izbička

Aj vy máte malé dieťa, a práve preto ste sa rozhodli zariadiť detskú izbu, ktorá preň bude bezpečnou, no zároveň útulnou miestnosťou? Už dávno neplatí, že zariadenie izby pre ratolesti spočíva vo vymaľovaní stien, umiestnenia skrine čo najbližšie k dverám a bezpochyby písacieho stolíku, ktorý bude dieťatko využívať najmä v školskom veku. V súčasnosti si rodičia čoraz viac uvedomujú, že izba musí byť akousi multifunkčnou miestnosťou, kde sa ich dieťatko môže rozvíjať, predovšetkým po psychickej stránke. Čo to v praxi znamená? Ideálne je, ak detskú izbu rozdelíte na tri zóny – vzdelávaciu, oddychovú a hraciu.

Zóna pre vzdelávanie

Dominantou zóny pre vzdelávanie je písací stolík, ktorého veľkosť by sa mala odlišovať v závislosti od veku dieťatka. Škôlkarom, a teda tým najmladším detičkám, postačí stôl menších rozmerov, ideálne je, ak sa dá jeho výška nastaviť. Pre školákov sa hodí už väčší stôl, keďže jeho využitie je pestrejšie – už nie len na kreslenie, ale aj písanie, počítanie či rozvíjanie detskej kreativity.

Zóna pre oddych

V tejto zóne sa nachádza poschodová posteľ, resp. samostatná posteľ, ktorá by mala byť nielen pohodlná, čo je samozrejme najdôležitejšie, no taktiež by mala disponovať dostatočne veľkým úložným priestorom, kam môžete odložiť trebárs detské obliečky či iné nepotrebné veci. Posteľ umiestnite na kraj miestnosti, kde nebude dieťatku prekážať a pokiaľ ste sa rozhodli pre poschodovú, nezabudnite na bezpečnostné prvky, ktoré zabránia neželanému úrazu!

Zóna pre hranie

Poslednou a pre deti tou najobľúbenejšou časťou je zóna pre hranie. Táto časť by mala byť dostatočne veľká, no dajte si záležať, aby nebola príliš preplnená hračkami, čo by koniec koncov nebolo vôbec efektívne. Sústreďte sa, aby malo dieťatko možnosť rozvíjať sa, čiže siahnite po interaktívnych hračkách, ktoré stimulujú ich motoriku a zmysly.