Home / Bývanie / Inteligentné zabezpečenie domácností

Inteligentné zabezpečenie domácností

Všetci si potrpíme na bezpečný domov. Rovnako, ako je dôležité mať prehľad o návštevníkoch nášho obydlia, sa treba mať na pozore aj pred nečakaným požiarom alebo návštevou. Šikovné zariadenia nás i na diaľku dokážu informovať o nezvyčajných okolnostiach, vďaka čomu už nikdy nemusíme tŕpnuť, či je doma všetko v poriadku.

Strážte deti na diaľku

Okrem toho, že nám inteligentné zariadenia uľahčujú život, šetria i naše peniaze, pretože si môžeme nastaviť ich fungovanie a odsledovať si spotrebu energie. Aktuálne nás však najviac teší fakt, že máme pod dohľadom bezpečnosť našej rodiny. Ak sú po skončení vyučovania väčšie deti doma samy a čakajú, kým sa rodičia vrátia z práce, doma za ten čas môže vzniknúť hotová pohroma. Môžu zabudnúť zastaviť vodu alebo vypnúť plyn, niektoré možno zanedbávajú zamykanie alebo si domov vodia vlastných návštevníkov. Vďaka inteligentným zariadeniam sa viete presvedčiť, či sú dvere zamknuté a kto zvnoní pri dverách, zatiaľ čo vy ste ešte v práci. Na diaľku môžete rozhodnúť, či návštevu pustíte ďalej, alebo necháte so sklopenými ušami odísť. Hocičo nezvyčajné sa u vás doma v čase vašej neprítomnosti udeje, na smartfón, PC alebo tablet dostanete upozornenie, vďaka ktorému môžete ihneď zakročiť. Máte pocit, že vaše deti stále iba sledujú televíziu a netrávia čas efektívnejšie? Nastavte spotrebiče tak, aby sa spúšťali iba v stanovené hodiny a po istom čase sa aj vypínali.

Upozornia vás šikovné senzory

Či niekto je, alebo nie práve doma, určite nie je príjemné, ak sa niektoré z dverí alebo okien otvoria bez toho, že by ste čakali nejakú návštevu. Senzory, ktoré sa umiestňujú na okná a dvere, vás upozornia na neželaný pohyb. Vďaka tomu vždy odhalíte, keď sa vám niekto zakráda do špajze a vyjedá dobroty alebo keď sa váš pubertiak chce nenápadne vytratiť z domu. Samozrejme, oveľa horšie by bolo, keby sa k vám dobýjali zlodeji, a preto vás o tom inteligentná domácnosť nezabudne včas informovať, napríklad správou na váš smartfón. Senzory však ľahko odhalia i záplavu, prítomnosť požiaru alebo únik toxických plynov, preto si ich bez rozmyslu zaobstaráva čoraz viac domácností.