Home / Bývanie / Správne osvetlenie môže zmeniť váš domov na nepoznanie

Správne osvetlenie môže zmeniť váš domov na nepoznanie

Na to, aby váš domov bol pre vás oázou pokoja a aby bol komfortný aj pre návštevu, musí byť nielen správne zariadený a vyšperkovaný rôznymi doplnkami. Správny výber osvetlenia je totiž dôležitejší, než si mnohí z nás myslia. Preto sa nechajte inšpirovať a poradiť, ako správne vybrať osvetlenie do bytu, ale aj domu.

Možno neuveríte, čo dotvára celkovú atmosféru u vás doma. Niečo, čo dokáže zmeniť vašu náladu a vyzdvihnúť niektoré časti nábytku. Často sa stáva, že pri nákupe osvetlenia do našich domovov uprednostňujeme hlavne cenu či vzhľad, no existujú isté kritériá, ktoré by sa mali zohľadňovať tiež. Ide o výkon, svietivosť, ale aj veľkosť samotného svietidla.

Dobré osvetlenie – dobrá nálada

Náladu v priestore je možné vytvoriť práve vhodným osvetlením. Závisí to hlavne od polohy, farby svetla a konštrukcie žiarovky. Priestorový efekt tiež ovplyvňuje tieň a intenzita svetla, preto je najlepšou voľbou rozmiestniť po miestnosti viac svetiel, avšak rozdielnych druhov. Osvetlenie je tak prispôsobené tomu, koľko svetla v danom okamihu potrebujete.

Denné a umelé svetlo

Okrem svietidiel, ktoré predstavujú druh umelého svetla, náš interiér samozrejme osvetľuje prirodzené denné svetlo. To je pre naše zdravie veľmi esenciálne. Na druhej strane si treba priznať, že bez umelého osvetlenia si moderný život v interiéroch mnohí z nás nedokážu predstaviť. Dôležité však je, aby boli obidva druhy osvetlenia v symbióze.

Denné svetlo ovplyvňuje naše prirodzené cykly – striedanie dňa a noci – jeho nedostatok môže spôsobiť psychické poruchy. Základným zdrojom svetla pre nás je slnko, no väčšina našej zemegule sa nachádza aj tak v tieni, a preto musíme siahnuť aj po umelom osvetlení v podobe rôznych lámp a svietidiel.

Správny výber zdroja osvetlenia

Ako sme spomenuli, osvetlenie nemá len funkciu vytvárať svetlo. Správne osvetlenie dokáže zdôrazniť niektoré kusy nábytku v izbe, iné zas môže potlačiť. Na to, aby ste tento efekt dosiahli, dôležitý je nielen výber správneho svietidla, ale aj jeho zdroja. Tým je, samozrejme, žiarovka. Nebojte sa, doba sa zdokonalila a už to nie je tá klasická Edisonova žiarovka.

Na rozdiel od nej, tie dnešné patria k veľmi nehospodárnym zdrojom. Majú totiž nízku životnosť, ktorá sa pohybuje len okolo tisíc hodín. Na trhu sú však aj žiarovky, ktoré majú vyššiu účinnosť – halogénové žiarovky. Aj tie však majú určité nevýhody, medzi ktoré patrí vysoké vyžarovanie tepla.

Zdroj svetla je naozaj dôležitý a mnohí tomu neprikladajú takú vážnosť, akú si vyžaduje. Existujú však aj iné kritériá, ktoré musíte pri kúpe osvetlenia brať do úvahy.

Účel a umiestnenie je dôležitý parameter

Kam svetlo chcete umiestniť, je vec, ktorá je dôležitá a ktorej sa budeme venovať neskôr. Najprv si musíte zvážiť, na aký účel dané osvetlenie potrebujete. Je totiž rozdiel, či si kupujete svietidlo na stolík, na ktorom pracujete, alebo na stolík, pri ktorom jete či oddychujete.

Pri zariaďovaní izieb trávite veľa času vyberaním vhodného nábytku a doplnkov. Tie vytvárajú určitú atmosféru a dokážu urobiť z vášho domova oázu pokoja. No významnú úlohu aj tu zohráva správny výber osvetlenia. Každá izba je iná a každá si vyžaduje iné osvetlenie.

Nové osvetlenie je nevyhnutné, ak sa v danej miestnosti necítite dobre vy ani vaša návšteva. Tá trávi najviac času v obývačke, ktorá sa využíva na viaceré účely, a preto je dobré, ak si do nej zaobstaráte regulovateľné, čiže stmievateľné osvetlenie.

Ďalšou možnosťou je, ak si zadovážite špeciálne svietidlo, ktoré dotvorí požadovanú atmosféru obývačky. Svietidlá môžu mať rôzny tvar a práve ich dizajn môže zaujať. Mal by zapasovať do konkrétneho interiéru a tvoriť najdominantnejší prvok – či už v dome alebo byte. Akú veľkosť svietidla zvolíte, závisí hlavne od veľkosti danej miestnosti, v tomto prípade obývačky.

Zatiaľ čo v obývacej miestnosti prijímate aj návštevy, do spálne máte prístup len vy. Tam sa navodzuje istý druh relaxu a intimity. V tejto izbe by ste sa mali vyhnúť honosnému stropu, ktorý by tam len zbytočne prekážal. Zaujímavým riešením sú rôzne lišty, ktoré sú nainštalované do podhľadu, alebo nástenné stropné svietidlá.

V spálni uprednostnite radšej tlmené svietidlá a lampy, ktoré umiestnite k posteli. Zatiaľ čo spálni pristane tlmené osvetlenie, do šatníka, ktorý sa v nej nachádza, umiestnite jasné osvetlenie, ktoré evokuje denné svetlo.

Čo izba, to iné osvetlenie. Mnohí dbajú iba na to, ako svietidlo vyzerá. Dôležitejší je však účel a to, kde svietidlo chcete umiestniť.

Bodovky

Nie vždy sa však do miestnosti hodí nejaký luster, ktorý máte umiestnený v strede izby. Osvetlí izbu, no ak je izba malá a veľký luster by ju opticky ešte zmenšil, na výber máte zo širokej ponuky bodového osvetlenia. To môžete zvoliť buď ako centrálne, alebo doplnkové svetlo. Týmto bodovým osvetlením môžete svetlo zamerať na vami vybrané plochy v miestnosti.

Výhodou bodového osvetlenia je hlavne jeho cena, ktorá pri nákupe ovplyvňuje takmer každého z nás. Tým, že nezaberá príliš veľa priestoru, hodí sa najmä do kúpeľní či pod kuchynské linky.

Tak ako všetko ostatné, aj toto osvetlenie má okrem výhod aj svoje nevýhody. Medzi ne patrí výrazný kontrast, ktorý vzniká medzi osvetlenými a neosvetlenými časťami v miestnosti. Takisto sa bodové svetlo nehodí do detskej izby, keďže je pre naše oči príliš ostré.

Vybrať si môžete z rôznych druhov bodoviek. Tak ako pri iných záležitostiach v domácnosti, aj pri osvetlení je na prvom mieste bezpečnosť. Preto si pred nainštalovaním napríklad týchto bodových svietidiel zistite, do akých materiálov je to možné a hlavne dovolené.

Riaďte sa aktuálnymi trendmi

V súčasnosti je ponuka akéhokoľvek sortimentu nesmierne veľká a vybrať si je dnes veľmi ťažké. Inak to nie je ani pri výbere svietidiel, ktoré takisto podliehajú určitým trendom. Tie súvisia hlavne s interiérovým dizajnom a jeho vývojom.

Do módy sa opäť vracajú veľké lustre a pri zariaďovaní by ste si podľa interiérových dizajnérov mali vybrať skôr moderné osvetlenie. Rôzne lampy, či už stolové, alebo závesné, mnohí poznáte.

V súčasnosti sú však viac v domácnosti využiteľné rôzne LED svetlá a pásy, ktoré navodzujú požadovanú atmosféru v danej izbe. Farba svietidiel podlieha celkovej farebnosti v miestnosti. Aj tu platí, že menej je viac – preto to neprežeňte s farbami a “prezdobenosťou” svietidiel.

Rok 2017 sa nesie v prírodných farbách, čo neznamená, že by svietidlá mali prežiariť izbu prirodzenou farbou. Prírodnú tematiku môžete zakomponovať do tvaru lustra. Vybrať si tak môžete napríklad lustre v tvare lúčnych kvetov.

Pri zariaďovaní alebo kúpe svietidiel platia určité pravidlá. Je dobré, ak ich poznáte. Vyhnete sa tak v mnohých prípadoch vysokým poplatkom za energie a doma sa budete vďaka vhodnému osvetleniu cítiť komfortne.