Home / Úspech / Užitočné typy ako si postrážiť úlohy a čas

Užitočné typy ako si postrážiť úlohy a čas

Patríte k ľudom, ktorý majú naplánovanú každú minútu svojho dňa a bez diára by ste neurobili ani krok? Alebo ste presný opak? Diár je pre vás cudzie slovo a neustále niekam chodíte pozde alebo na schôdzku zabudnete úplne? Priatelia si z vás robia srandu, že sa vám nikdy nikam nepodarilo prísť na čas? Potom je tento článok presne pre vás. Ak patríte do tej prvej skupiny, čítajte ďalej aj vy. Máme totiž tiež pre vás pár užitočných typov, ako si postrážiť úlohy a čas.

Ako pracovať s časom?

To otázky ako pracovať s časom, ako si ho plánovať, na čo si dať pozor atď. odpovedá tzv. time management, manažment času, ináč povedané riadenie času. Táto disciplína samozrejme neučí ako čas spomaliť, ale zaoberá sa riadením ľudskej činnosti z hľadiska času. Ide o hotovú vedu, ktorá používa rôzne metódy pre to, ako pracovať s časom.

Jedna z veľmi obľúbených a efektívnych ciest je vytvorenie si časovej snímky dňa. Jej výhodou je najme to, že si ju môžete urobiť úplne sami a potrebujete k tomu len papier a tužku. Budete si počas dňa zapisovať úplne všetky vaše aktivity vrátaní toho, kedy ste sa im venovali a ako dlho. Na základe toho potom vyhodnotíte, kde robíte chybu, ktorá činnosť vám požiera veľa času. Vďaka tomuto zistení môžete začať pracovať na tom, aby ste čas využívali efektívnejšie a aby ste sa nevenovali aktivitám, ktoré nemajú žiaden úžitok vo chvíli, kedy máte robiť niečo dôležitého, zmysluplného alebo neodkladného. Snímku by ste si mali robiť najmenej po dobu desiatich dní. Len tak spoľahlivo odhalíte všetky vaše zlozvyky a požieračov času.

Klasické diáre alebo moderné aplikácie?

Ak chcete s vašim časom pracovať naozaj efektívne, nezaobídete sa bez diára. Vďaka tomu, že si starostlivo naplánujete svoje aktivity a budete sa tohoto plánu držať, nebudete mať problém s nedostatkom času. Mnoho z nás používa klasické papierové diáre, avšak stále viac ľudí si obľubuje mobilné aplikácie a diáre, ako je napr. google kalendár. Oproti diárom majú niekoľko výhod. Je v nich veľmi pohodlné pracovať a ak potrebujete niečo zmeniť, nemusíte nič škrtať, jednoducho údaj v diári prepíšete.

Ďalšou výhodou je, že takéto aplikácie často pracujú s tým, že vám posielajú upozornenia. Vďaka tomu sa vám nemôže stať, že by ste na niečo zabudli. Veľkou výhodou je aj to, že kalendár môže zdieľať niekoľko ľudí. Pracovný tým, asistentka s riaditeľom alebo partneri tak môžu používať jeden kalendár a mať dokonalý prehľad o aktivitách toho druhého či o spoločných aktivitách.

Všetko má svoje výhody aj nevýhody, to samozrejme platí aj o online diároch. Potrebujete k nemu prístroj, mobil, počítač alebo tablet. Ak ho nemáte po ruke, alebo ak sa vám vybil, ste nahraný. To sa vám s klasickým papierovým diárom nestane.

Klasické diáre

Za chvíľu nás čaká nový rok a s ním aj klasické vyberanie diára. Ak ho už používate, máte určite svoj obľúbený typ diára – denný, týždenný, mesačný alebo poznámkový (diár bez predpísaných termínov). Denný máva predpísané aj hodiny, je preto ideálny pre tých, ktorí si radi plánujú všetky svoje denné aktivity. Týždenné a mesačné diáre majú tu výhodu, že sa ľahšie plánuje v dlhšom časovom horizonte.

Diáre môžu mať rôzny formát, od A5 po naozaj malé formáty. Diáre väčšieho formátu bývajú väčšinou denné a sú vďaka svojej veľkosti prehľadnejšie. Dizajn diárov môže byť akýkoľvek, od jednofarebného diára, po diáre s rôznou potlačou. Záleží len na vašom osobnom vkusu, ktorí si vyberiete.

Začnite plánovať váš čas efektívne a skoncujte s požieračmi času. Či už vďaka klasickému alebo online diáru, vaše plánovanie sa stane prehľadným a vám sa už nikdy nestane, že by ste nejakú schôdzku zmeškali alebo zabudli na ňu.