Home / Zdravie / Nos, za ktorý sa nebudete hanbiť!

Nos, za ktorý sa nebudete hanbiť!

Aj vy patríte k ľuďom, ktorí sa hanbia sa svoj vzhľad, len kvôli krivému nosu? Nenechajte si nosom pokaziť život, náprava je dostupná a jednoduchá!

Nos je dominantou našej tváre. Rozdeľuje tvár na dve, v ideálnom prípade identické časti. Nie je preto žiadnym prekvapením, že pokiaľ má nos nevyvážené proporcie a doslova si pýta pozornosť, tak ju aj dostane. Taká pozornosť však obvykle nie je ničím pozitívnym. Počuť ľudí, ktorí sa za vašim chrbtom rozprávajú a smejú, že máte nos ako striga, asi vás to veľmi nepoteší. Takíto ľudia sa potom často cítia neatraktívni, uzatvárajú sa sami do seba a nechcú nadväzovať kontakty s inými ľuďmi, lebo sa boja výsmechu. Pritom to môžu byť atraktívni a dobre vyzerajúci ľudia, ale jeden obyčajný nos zrazu všetko pokazí. Samozrejme, rozumný človek si uvedomí, že za tvar svojho nosa nemôžete a nebude vás za neho súdiť. Avšak, ak chcete byť atraktívny a pozitívne pôsobiť na iných ľudí, musíte sa v prvom rade cítiť dobre vo svojej koži a s deformovaným nosom to nie je vždy ľahké.

Prečo je tak krivý?

Nos môže mať netradičný tvar z dvoch dôvodov – buď je vrodený, alebo bol deformovaný pri nejakom úraze. Môže sa jednať o rôzne druhy poškodenia – nerovnosti chrbta nosa, nesprávny uhol nosa a projekcie špičky, ktoré v konečnom dôsledku spôsobujú nevyváženosť čŕt tváre. Ak máte nos krivý už od narodenia, možno ste si na to už ako tak zvykli. Časom však zisťujete, že by to mohlo byť oveľa lepšie, keby ste ho predsa len mali rovný. Problém však nastáva, keď deformovaný nos nemá len negatívny estetický dôsledok, ale aj funkčný. Deformácie nosa totiž môžu viesť k problémom s dýchaním, chrápaním a podobne. Ak ste niekedy zažili úraz nosa, pri ktorom došlo k narušeniu jeho vzhľadu, určite ste sa cítili strašne zle. Ľutovali ste, že ste vôbec dostali ten nápad ísť hrať futbal, hokej alebo akýkoľvek iný šport, pri ktorom došlo k deformácií vášho nosa. Mysleli ste si, že vďaka tomu budete navždy vyzerať zle. To ste asi ešte nepočuli o plastike nosa, ktorá je dnes už bežná a dostupná pre každého.

Plastika nosa – rýchla a jednoduchá?

Plastika nosa alebo inak rinoplastika, nie je nijako náročným úkonom. Samotnej operácii predchádza detailné vyšetrenie nosa lekárom, ktorý odborne posúdi, aký typ zákroku má pacient podstúpiť. Postup a úpravy nosa, samozrejme, zladí s požiadavkami pacienta. Nasleduje samotný zákrok, ktorý je trvá približne hodinu, v závislosti od rozsiahlosti úprav. Vykonáva sa zväčša pri celkovej anestéze, aby bol zaručený čo najvyšší komfort pre pacienta. Po operácii je často potrebné počas prvých dní nosiť sadrovú dlahu. Návrat do aktívneho štýlu života je možný približne po dvoch týždňoch. Proces hojenia sa dá urýchliť, napríklad špeciálnymi masážami. Rinoplastiku môžete podstúpiť aj na Slovensku v aveclinic Bratislava. Ďalšie informácie nájdete tu – https://www.estheticon.sk/zakroky/operacia-nosa-rhinoplastika