Home / Bývanie / Krbové kachle – podľa čoho ich vybrať?

Krbové kachle – podľa čoho ich vybrať?

Zima je v plnom prúde, mnohí z nás používajú ako zdroj tepla krbové kachle. Ak vy kachle nemáte, ale plánujete ich v najbližšej dobe kúpiť, pozrite si pár rád, ako vybrať tie správne kachle pre vás.

Začiatok zimy je obdobím, kedy sa prvýkrát ukáže, ako dobre budú vaše vykurovacie telesá fungovať túto sezónu. Ak ste ich kontrolu a údržbu nezanedbali, môžete byť pokojní, lebo viete, že ak príde akokoľvek tuhá zima, vaše kúrenie vás zachráni. Mnohí z nás na údržbu vykurovania úplne zabúdajú a riskujú, že zostanú v zime. Mnohí pred zimou zistia, že ich starý spôsob vykurovania už nepostačuje, je zastaraný alebo jednoducho chcú skúsiť niečo nové. Staré nefunkčné radiátory predsa nebudete riskovať aj tento rok, tak sa rozhodnete, že skúsite niečo nové, napríklad krbové kachle. Tie sú skutočne zaujímavým spôsobom vykurovania, ak vyberiete správne, rozhodne nemáte čo stratiť. Kachle dokážu rýchlo a spoľahlivo vykúriť akúkoľvek miestnosť, ale nielen to. Navyše vám poskytnú romantický pohľad na živý oheň. Čo viac si môžete na romantický zimný večer priať?

Ide sa nakupovať

Pred tým, ako sa vrhnete na samotnú kúpu krbových kachlí, mali by ste dbať na niekoľko vecí. Najdôležitejšie je zvoliť kachle, ktorých výkon bude zodpovedať ich využitiu. Kachle, ktoré budú mať nedostatočný výkon, nebudú schopné vaše priestory dostatočne a rýchlo vykúriť, naopak, kachle, ktoré majú výkon vyšší, ako potrebujete, budete musieť zbytočne „krotiť“, čo má za následok rôzne negatívne javy ako zvýšenú dymivosť, usadzovanie splodín a podobne. Na trhu sú kachle so širokým rozpätím výkonov, nájsť tie správne na vaše použitie tak nie je nijako náročné. Dbať treba na prívod vzduchu, pri moderných stavbách je často potrebný externý prívod vzduchu, aby kachle „nežrali“ kyslík z interiéru obydlia. Netreba zabudnúť na jeden z najhlavnejších komponentov, komín, ktorý musí mať priemer v súlade s kachľami. Pri výbere kachlí sa oplatí overiť si spôsob ochrany kachlí pred prehriatím a bezpečnostné technológie a certifikáty. Azda najdôležitejšie je vyberať na základe kvality, napríklad krbové kachle od firmy ZOP. Vyberajte kvalitu a kúrte efektívne!