Home / Cestovanie / Kupujete úžitkové vozidlo? Najprv si položte tieto 4 otázky

Kupujete úžitkové vozidlo? Najprv si položte tieto 4 otázky

Dnes sú na úžitkové vozidlá kladené vysoké požiadavky – majitelia firiem aj živnostníci chcú, aby boli spoľahlivé, bezpečné, komfortné a mali čo najnižšiu spotrebu. V minulosti kombinácia týchto štyroch vlastností nebola samozrejmosťou, no dnes nájdete množstvo úžitkových vozidiel, ktoré tieto požiadavky spĺňajú. Podľa čoho si však vybrať to najvhodnejšie? Pri kúpe vám pomôžu tieto štyri otázky.

Na čo budem vozidlo používať?

Základnou otázkou je, na čo chcete úžitkové vozidlo používať. Samozrejme, že na jazdenie, ale musíte vedieť, čo v ňom budete prevážať. Tovar, ľudí, alebo aj aj? V prípade, že budete auto používať na prevážanie materiálu aj osôb, existujú úžitkové vozidlá s vyberateľnými sedadlami alebo veľké dodávky s dostatkom miest na sedenie. Okrem toho by ste mali vedieť, či budete jazdiť iba po cestách alebo aj v teréne. Dnes už existujú praktické úžitkové vozidlá, ktoré hravo zvládnu aj náročnejší terén – napríklad Volkswagen Amarok.

Aké veľké auto potrebujem?

Odpoveď získate, ak sa spýtate: „Aký rozmerný tovar, resp. koľko osôb budete prevážať?“ Ak plánujete prevážať pár debničiek zeleniny a seba, pokojne vám stačí dvojmiestny pick-up. V prípade, že plánujete prevážať stavebný materiál a tím ľudí, dobrým riešením je väčší van s miestami na sedenie. Tie bezproblémov dokážu naraz odviezť 6 ľudí, rozmerné náradie aj dlhší náklad. Nehovoriac o tom, že tam všetci pasažieri hravo zmestia objemnejšiu batožinu v prípade dlhšej služobnej cesty.

Je toto úžitkové auto dostatočne praktické?

To, že auto zvládne aj náročnejší terén, automaticky neznamená, že je praktické. Ako sa do neho  nakladá objemnejší materiál? Hoci má 6 miest na sedenie, ako sa v ňom budú cítiť cestujúci – budú mať dostatok pohodlia aj na dlhšie cesty? Na túto otázku nedokážete odpovedať bez toho, aby ste si to overili na vlastnej koži. Aj preto odporúčame prísť do predajne a naživo si otestovať jeho praktickosť. Pokojne si zoberte aj prázdnu krabicu a skúste ju tam naložiť. Iba tak zistíte, či je pre vás to pravé.

Čo očakávam od úžitkového auta?

Aké technológie chcete v úžitkovom vozidle? Potrebujete GPS navigáciu, alebo budete jazdiť roky na tej istej trase? Nepodceňujte ani asistenčné systémy (napr. asistent parkovania), ktoré ocenia aj skúsení vodiči. Jednoducho – vyberte si to, čo potrebujete a využijete a podľa toho si zvoľte aj úžitkové vozidlo.

Poznáte odpovede na tieto otázky? Pozrite si úžitkové vozidlá v našej ponuke a nájdite si to najlepšie pre vás.