Home / Úspech / Kedy písanie bakalárskej práce radšej odložiť?

Kedy písanie bakalárskej práce radšej odložiť?

Dnes sa pozrieme na problém písania záverečných prác trochu z iného uhla. Kedy v našich hlavách nie je dostatok priestoru na písanie týchto dôležitých prác a čas nad nimi strávený je kontraproduktívny?

Prokrastinačné dni

Prokrastinácia ja veľký moderný problém, ktorý postihuje najmä mladšiu populáciu. Aj vďaka prokrastinácií môžeme byť produktívni, no v úplne iných oblastiach, než v danej chvíli potrebujeme. Čo to vlastne prokrastinácia je?

Prokrastinácia je v podstate (ne)činnosť. Ide o moment, kedy máme nejakú dôležitú úlohu, no my ju neustále odkláňame z hlavných koľajníc. Prečo to robíme? Ako sme už spomenuli, je to hlavne problém mladej generácie, ktorá pracuje za počítačom alebo musí práve písať diplomovú prácu.

Aké typy prokrastinácie poznáme?

Sú dva základné typy. Ten prvý je v podstate trochu pozitívny. Podstata prvého typu spočíva v tom, že robíme namiesto dôležitej činnosti iné, menej dôležité činnosti. Namiesto napísania bakalárskej práce tak napríklad povysávame celý dom, umyjeme okná, ideme si zabehať, spravíme poriadok vo fotkách, v ponožkách, pretriedime priateľov na Facebooku a opláchneme po sebe každú jednu lyžičku v dreze.  Tento typ teda za nás spraví iné odkladané činnosti, no hlavná si na nás počká.

Druhý typ je o poznanie horší

Pri druhom type prokrastinácie robíme činnosti, ktoré nám nie sú nijako inak prospešné. Pozeráme videá na Youtube, sprchujeme sa, varíme si dobroty, počúvame hudbu alebo tancujeme. Tvárime sa, ako by bol obyčajný bezstarostný deň. V podvedomí však máme stres, lebo vieme, že nestíhame urobiť danú úlohu a čím dlhšie ju odkladáme, tým horšie to bude.

Nechajte bakalárku tak

Nech už píšete ktorúkoľvek záverečnú prácu, počas prokrastinácie ju nechajte tak, Radšej si v hlave vytvorte dohodu, že dnes jednoducho pracovať nebudete a oddýchnite si. Neposúvajte prácu o hodinu neskôr, ale nechajte ju až na ďalší deň. Pretancujte a preflákajte celý deň, naberiete aspoň energiu na nasledujúci pracovný deň.