Home / Technika / RC vrtuľníky verzus RC drony s kamerou – čo je lepšia voľba?

RC vrtuľníky verzus RC drony s kamerou – čo je lepšia voľba?

Možno ste si všimli, že po tom, ako RC drony zaznamenávajú veľký boom, sa čoraz menej hovorí o vrtuľníkoch na diaľkové ovládanie. Prečo je tomu tak a čo je lepšia voľba? Poďme sa na to pozrieť!

My, ľudia, už od nepamäti túžime poznávať nepoznané. Spočiatku to bolo objavovanie toho, ako vlastne vyzerá naša Zem, poznávanie nových krajín a oblastí. Po horizontálnom skúmaní však človeka snáď ešte viac láka skúmanie vertikálne. Keďže pod zemou toho veľa zaujímavého nie je, ľudia už od nepamäti túžili letieť a preskúmať ako vyzerá naša Zem zo vzduchu. Alebo len jednoducho pocítiť ten úžasný pocit, ako sa asi cítia vtáky. Dostať sa do vzduchu však nebolo vôbec jednoduché, prvému letu človeka predchádzali dlhé roky rôznych experimentov a testov, ktoré často nekončili dobre. Keď sa to však konečne podarilo a presvedčili sme sa, že aj ľudia sa môžu dostať do vzduchu, inovovať letecké prostriedky už bolo jednoduché. Začali tak vznikať rôzne typy lietadiel, vrtuľníkov, vzducholodí, balónov a iné dopravné prostriedky, ktoré umožňovali človeku odlepiť sa nohami od zeme. Ľudí to jednoducho fascinuje, dnešná situácia však značnú časť fascinácie uberá. Moderné lietadlá sú už konštruované tak, že keď v nich sedíte, pokiaľ sa nepozriete von z okna, ani si poriadne neuvedomíte, že ste vlastne vo vzduchu. A málokto z nás využíva na leteckú prepravu balón. Keď sa teda nedá zažiť čistá priama radosť z lietania, poteší aspoň sprostredkovaná, ktorú prinášajú RC vrtuľníky a RC drony!

Pilotom zo dňa na deň?

Veľmi veľa ľudí sníva o tom, že raz budú pilotom vrtuľníka. Predsa len, vrtuľníky majú svoju špecifickú auru, ktorá je jednoducho neodolateľná. Pilotovanie vrtuľníka je zároveň výzvou, nielen na pohľad, ale aj v skutočnosti. Len si pozrite video z pilotovania nejakého vrtuľníku a uvidíte, že to je jedna z najzložitejších vecí, aké ste v živote videli. Mnohí z nás by si chceli takúto náročnú činnosť vyskúšať naživo, letecké simulátory sú na to síce super, ale neposkytujú až tak čistú nefalšovanú radosť z lietania. Tú však veľmi ľahko poskytujú RC modely vrtuľníkov. Každý z nás po jednom vždy túžil a dnes zoženiete kvalitný RC vrtuľník za skutočne málo peňazí. RC vrtuľníky majú jednu veľkú výhodu – zároveň vám sprostredkujú náročnosť ovládania vrtuľníka, ale zároveň sú jednoduché na ovládanie a ovládať sa ich môže naučiť skutočne každý. Chce to len trochu cviku. Na výber máte z veľkého množstva RC vrtuľníkov, v zásade sa delia na RC vrtuľníky pre začiatočníkov, ktoré sú zväčša konštrukčne veľmi jednoduché a nenáročné na ovládanie a následne vrtuľníky pre pokročilejších pilotov, ktoré sú vhodné na rôzne akrobatické kúsky a podobne. Okrem toho delíme RC vrtuľníky na jednorotorové a dvojrotorové, modely pre začiatočníkov sú zväčša vybavené dvoma rotormi pre väčšiu stabilitu.

Pre koho sú potom drony?

Kým RC vrtuľníky sú akýmsi prostriedkom na sprostredkovanie radosti zo samotného letu, naučení sa precíznosti ovládania, stabilizovania vrtuľníka a podobne, RC drony sú o niečom inom. Sú akýmsi moderným výstrelkom, ktorý sa snaží masám priblížiť radosť z pohľadu na svet z vtáčej perspektívy. RC drony s kamerou sú jednoducho najlepším spôsobom, ako si pozrieť svet zo vzduchu. Sú jednoduché na ovládanie, lietať s nimi tak dokáže skutočne každý. Napomáha tomu aj skutočnosť, že RC drony sú vybavené radou asistenčných systémov, ktoré pomáhajú udržať drona v stabilnej pozícii vo vzduchu, pomôžu bezpečne pristáť a podobne. Vy sa tak môžete sústrediť na výber správnych miest a uhlov na natáčanie. Lacnejšie modely umožňujú len nahrávanie obrazu kamery na SD kartu, zatiaľ čo tie drahšie aj živý prenos obrazu, pomocou ktorého môžete drona jednoducho navigovať a sledovať, čo práve natáča. Nech už uprednostníte drona alebo RC vrtuľník, o zábavu máte jednoznačne postarané. Kvalitné RC modely nájdete na webe Pecka – Modelár. Tak načakajte a zabavte sa aj vy!