Home / Návody / Podávate výpoveď? Dajte si pozor na tieto veci

Podávate výpoveď? Dajte si pozor na tieto veci

V súčasnej dobe je pracovný trh pomerne rozmanitý. Ak sa vám naskytne oveľa lepšia pracovná príležitosť, zrejme začnete uvažovať o tom, že podáte výpoveď. Výpoveď ako zamestnanec môžete podať prakticky kedykoľvek, z akýchkoľvek dôvodov, dokonca aj bez udania dôvodu. Kým zamestnávateľ dáva výpoveď iba v prípade, že k tomu má pádny dôvod, ktorý je navyše v súlade so zákonom. V nasledujúcich riadkoch vám však prezradíme, na aké veci by ste si mali dať pozor.

Výpoveď podajte v písomnej podobe s vlastnoručným podpisom. Ideálne je zájsť priamo na personálne oddelenie osobne a nechať si potvrdiť aj kópiu, aby ste mali v ruke, že ste skutočne výpoveď podali. Ak sa však rozhodnete poslať výpoveď poštou, vyberte odporúčané písanie, aby ste opäť mali doklad o tom, že ste zamestnávateľovi list poslali. Ak nepoznáte právo a zmluvy, je dobré si nájsť vzor výpovede na internete, a tým si urobíte predstavu, ako by mala vyzerať.

Čo všetko by mala výpoveď obsahovať?

Ako sme už spomenuli, výpoveď musí byť písomná s podpisom. Ďalej v nej musí byť uvedené, kto ju podáva, komu a kedy. Dôvod uvádzať nemusíte.

Ako dlho trvá výpovedná lehota?

Firme prirobíte veľa práce, pretože musí nájsť vhodnú náhradu, a preto zrejme musíte pretrpieť ešte výpovednú lehotu. Väčšinou býva výpovedná doba dva mesiace, ale je možné, že v pracovnej zmluve je dohodnutá dlhšia. V niektorých prípadoch je možné sa so zamestnávateľom dohodnúť, že odídete z pozície skôr, v tom okamihu sa jedná o výpoveď dohodou.

Kde získať všetky potrebné informácie?

Ak teda hľadáte nejaký magazín, ktorý sa venuje danej problematike, odporúčame pozrieť sa na portál ekariera.sk, kde nájdete kompletné riešenie pre získanie kvalitnej práce a nasledujúci kariérny rast. V magazíne nájdete články s tipy, ako získať prácu, ako podať výpoveď a podobne.