Home / Bývanie / Trápi vás práčka? Chyba môže byť v nedostatočnej údržbe, ale i ohrievacom telese!

Trápi vás práčka? Chyba môže byť v nedostatočnej údržbe, ale i ohrievacom telese!

Aj vy máte pocit, že dnešné práčky už dávno nie sú to, čo kedysi? Totiž, niekoľko rokov dozadu nám práčka bez problémov slúžila aj niekoľko desiatok rokov, čo je možno dané aj tým, že sme jej starostlivosti venovali omnoho viacej času. Treba si uvedomiť, že práčka je stroj, o ktorý je nutné sa pravidelne a dôkladne starať, v opačnom prípade sa môže stať, že jednoducho „odíde“ a prestane fungovať tak, ako by mala. Bez jej údržby vzniká vysoké riziko poruchy, ktorá môže spôsobiť to, že niektoré funkcie práčky nebudú správne pracovať, avšak po čase sa môže práčka natoľko pokaziť, že vám nebudú vedieť pomôcť ani v servise. Pýtate sa, ako sa o práčku správne starať? Na čo by ste si mali dávať pozor pri jej údržbe?

Pozor na správne čistenie práčky!

Už na začiatok si treba uvedomiť, že práčky sa špinia nielen na povrchu, ako si mnohí z nás myslia, ale tiež vo vnútri. Totiž vo chvíli, keď sa napúšťa voda z vodovodu smerom do práčky, vzniká vodný kameň, ktorý ju výrazne znehodnocuje. Ideálne teda je, ak z času na čas práčku úplne odpojíte od elektriny a vypláchnete sieťky, skontrolujete každú „škáru“ a očistíte tesnenie. Nezabudnite tiež na vyčistenie priehradiek, do ktorých sypete prací prášok, no zvýšenú pozornosť venujte najmä filtru, ktorý môže po čase zapáchať. Na čistenie použite mydlovú vodu, no taktiež môžete využiť špeciálne čistiace prostriedky, ktoré sú určené na údržbu práčok.

Ak práčka neohrieva vodu, chyba môže byť v ohrievacom telese

Pokiaľ ste vykonali údržbu práčky, no práčka vám aj napriek tomu komplikuje život, treba sa na ňu pozrieť z iného uhla pohľadu. Ak je vaše oblečenie aj po praní znečistené, prípadne sa práčka v polovici prania sama vypne, pravdepodobne neohrieva vodu. Na vine môže byť totiž poškodené ohrievacie teleso, ktoré žiaľ svojpomocne neopravíte. Tento problém môžete aspoň dočasne vyriešiť tým, že budete používať menej pracieho prášku, a to aspoň o polovicu. Ak už roky používate množstvo pracieho prášku, je vysoká šanca, že ohrievacie teleso vo vode nepláva, ale pláva v pene, pričom sa následne prehrieva a v tom horšom prípade sa môže spáliť.

Ako vybrať ohrievacie teleso práčky?

Ak ste zistili, že chyba je v ohrievacom telese práčky, v tom prípade vám neostáva nič iné, ako vybrať nové. Ohrievacie teleso práčky sa vyberá zväčša s odborníkom, a to na základe konkrétneho typu práčky, rozmerov, typu tesniacej gumy, ale i ďalších špecifických parametrov ktoré máte s vysokou pravdepodobnosťou uvedené v popise práčky. Ak si predsa nie ste istý, ktoré z ohrievacích telies bude pre vašu práčku tou najlepšou voľbou, neváhajte a poraďte sa s odborníkom, ktorý vám pomôže s výberom.