Home / Návody / História a použitie základného nástroja každého kutila – vŕtačky

História a použitie základného nástroja každého kutila – vŕtačky

Bude to možno znieť zvláštne, ale vŕtačka bol prvý skutočný stroj, ktorý človek začal používať. Ak teda nepovažujeme za stroj obyčajný sochor (páku) a nôž zaradíme tiež k nástrojom, kam spolu s pästným klinom isto patria.

Od prvej vŕtačky, ktorá bola kombináciou malého luku, paličky a kameňa po dnešné stroje prešla dlhá cesta. V princípe však zostali jej funkcie rozdelené stále rozdelené na tri časti.

Luk, to je výkon. Ten vŕtačke dodáva elektrický prúd. Ak máte len malú domácnosť, mali by Vám stačiť aj akumulátorové vŕtačky, uťahováky na 12 či 14,4 Volta. Ak pred vami stojí stavba domu, nebude zlé poobzerať sa po 18, alebo dokonca 20 voltovej vŕtačke. Všetky vŕtačky, brúsky, uťahovačky a ďalšie náradia je možné charakterizovať ako elektro náradie. Netreba zabúdať, aby ste pri používaní takéhoto náradia mali v dome nové elektrické vedenie, alebo minimálne aspoň s revíziou. Elektro náradie môže byť náročné na spotrebu elektrickej energie a treba dbať aby sa nestala nehoda – v lepšom prípade sa vyhodí istič, v horšom prípade môže vzniknúť požiar.

Hoci sa moderné akumulátory nabíjajú skutočne rýchlo ako bleskom, treba si dať pozor aj na to, či je k vŕtačke dodávaný náhradný akumulátor. Pri veľkom objeme prác sa počet minút strávených čakaním na nabitie bude nepríjemne násobiť.

Ak dávate prednosť klasike, nezabudnite sa presvedčiť, či vŕtačka má aj funkciu príklepu. Toto neplatí, ak kupujete vŕtačku len na jednostranné využitie, napr. do dielne namiesto stojanovej vŕtačky. Tam príklep riešiť netreba. Skôr sa treba zamerať na to, aký má vŕtačka výkon. Dnešné  450 wattové vŕtačky stačia na vyvŕtanie 10 milimetrového otvoru do ocele bežnej montážnej triedy. Je to však už ich hranica. Vŕtačky od výkonu 500 W bývajú už vybavené aj ďalšou funkciou – príklepom.

Kameň z našej pravekej pravŕtačky, je v prenesenom význame príklep. Ak chcete vŕtať do betónu či akejkoľvej pevnej steny, je príklep nevyhnutný. Treba dať pozor na spôsob, akým je príklep vo vŕtačke navrhnutý a zmontovaný. Bežné vŕtačky zo supermarketu by v profesionálnom zaťažení zvládli možno pol dňa. Nezaškodí sa preto spýtať predavača na výdrž danej vŕtačky.

Palička na pravekej vŕtačke, to je dnešný vrták a všetky ostatné funkcie vŕtačky.

Vrták sa do bežných ale aj akumulátorových vŕtačiek upevňuje pomocou skľučovadla – to môže byť klasické( s ozubeným vencom) alebo rýchloupínacie. Kým prvé poskytuje menší komfort a je treba uťahovať ho kľúčom, druhé je pohodlnejšie a rýchlejšie. Na druhej strane, klasika umožňuje silnejšie uchytenie.

Moderné vŕtačky určené pre profesionálov aj amatérov sú dnes prepchané funkciami. Štandardom je už podsvietenie montážneho/vŕtacieho miesta, obojsmerný chod, plynulé nastavenie krútiaceho momentu (zaistí odpojenie pohonu vŕtačky ešte pred tým, ako vŕtačka “ožužle” hlavicu skrutky), či bezkľúčové uťahovanie hlavy.

Ak sa rozhodnete pre klasickú vŕtačku, uistite sa, či má minimálne dve rýchlosti. Oceníte ich, keď budete vŕtať do rôznych materiálov, prípadne uťahovať skrutky. Určite sa nedajte nahovoriť na bombasticky vyzerajúcu vŕtačku, ktorá má však z plastu ešte aj vrták. Dobrá vŕtačka je nástroj, ktorý vás prežije.