Home / Ostatné / Zaujímavosti / Do čoho uložiť ovocie určené na pálenku?

Do čoho uložiť ovocie určené na pálenku?

Už ste počuli historku o susedoch, ktorí kopali v záhrade bagrom, prípadne vytrhávali strom a zrazu sa im po celom pozemku začal šíriť pach slivovice? Presne tej slivovice, ktorú zakopal ešte ich starý otec, ale už zabudol povedať, kde…

Ťažko už dnes presne povedať, kde sa vzal zvyk zakopávať alkohol do zeme. Možno je pozostatok doby, keď sa všetko cenné schovávalo pred nájazdníkmi  – a vojaci nikdy dobrou pálenkou nepohrdli. A možno sa pálenka schovávala len pred susedmi. A možno sa tak riešila otázka nedostatku priestoru a skladovania.No povedzte, už ste videli na seba naskladané plné demižóny? A zasa, starými technológiami sa nedal vytvoriť iný vhodný tvar nádoby, ako “demižónový”. Aspoň nie zo skla tak, aby bol zároveň zaistený vhodný pomer medzi pevnosťou materiálu a objemom.

Plastový barel na pálenku nie je novinka v priemysle, ale medzi drobných pestovateľov si ešte len nachádza cestu. Možno je to dedičstvo vývoja. Plast je považovaný za podradný materiál a v istom zmysle je stará nedôvera namieste. Donedávna totiž nebolo možné to čo dnes – kúpiť si profesionálne nádoby od dodávateľa, ktorý garantuje ich nezávadnosť. A tak sa využívali rôzne fľaše a nádoby určené pôvodne na ktovie aké účely a človek často ani nechcel vedieť, čo sa v nich pôvodne skladovalo.

Dnes je situácia iná. Barely na uskladňovanie potravín, pitnej vody a alkoholu sa dnes dodávajú v rôznych objemoch (štandardne 30 a 60 litrov). Ich spoločným menovateľom je široký otvor a veko uzatvárateľné na závit. A ich cena príjemne prekvapí každého záujemcu. Ako všetky materiály, ktoré prichádzajú do styku s potravinami, musia byť aj plasty, z ktorých sú barely vyrobené, vybavené príslušnými certifikátmi.

Ak sa chystáte do pálenice a očakávate štedrú “úrodu”, určite zvážte možnosť skladovania pálenky v moderných sudoch. Pravdepodobnosť rozbitia plastu je totiž podstatne nižšia ako toho najlepšie vypleteného demižónu.

 

Na zdravie! 🙂