Home / Bývanie / Obklad na dom z kameňa nemusí byť fádny – pozrite sa na tieto netradičné riešenia

Obklad na dom z kameňa nemusí byť fádny – pozrite sa na tieto netradičné riešenia

Či už staviate nový alebo prerábate starší dom, určite uvažujete nad tým, aký výsledný vzhľad chcete dosiahnuť. Ak sa vám nepozdávajú tradičné riešenia a hľadáte niečo nové, inšpirujte sa týmito inovatívnymi spôsobmi. Obklad na dom nemusí byť vôbec nudný. Presvedčte sa o tom sami.

V mestách sa odporúča vyhnúť sa rustikálnym prvkom, vhodný je skôr moderný štýl. Na vidieku môže byť fasáda prispôsobená okolitej prírode. To znamená, že môžete použiť obklady z kameňa, ktorý sa okolo domu nachádza voľne v prírode. Prírodný kameň sa na fasádach uplatňuje v podobe pásikov alebo panelov, prípadne sa používajú štiepané kúsky nepravidelného tvaru.

Samozrejme, treba dbať o to, aby fasáda bola nielen pekná, ale aj funkčná a odolná voči nepriazni počasia. Je známe, že kameň má dobré akumulačné schopnosti. Kompletne kameňom obložený dom však môže pôsobiť pomerne masívne a ťažkopádne, preto sa kamenné prvky zvyknú kombinovať s inými materiálmi a kamenný obklad sa použije len na tie najnamáhanejšie časti. Ešte donedávna bol mimoriadne obľúbený len kamenný sokel, no dnes už moderná architektúra výrazne pokročila.

Pieskovcový obklad vstupnej časti do domu

Príjemne a zároveň nevtieravo pôsobia zemité odtiene pieskovca na prednej stene a stĺpikoch pred vchodom. Neutrálne svetlé farby opticky rozjasňujú priestor a celkový dojem je umocnený štýlovými doplnkami v podobe hnedých džbánov pri dverách.

Umelecké dielo z riečneho kameňa

Tento nevšedne spracovaný obklad domu je dokonalým príkladom originálneho využitia prírodného materiálu. Ak snívate o jedinečnom dizajne, ktorý upúta všetkých okoloidúcich, kameň vám pri jeho realizácii bude neoceniteľným spojencom. Manifestujte svoje „ja“ skutočne netradičným spôsobom.

Fantázii pri obklade na dom sa medze nekladú

Obľubujete moderný štýl a chcete to dať najavo aj pri výbere fasády? Kamenný obklad na dom ozvláštnený jednoduchými geometrickými vzormi zaručene priláka pozornosť. Takýto obklad je vhodný nielen na úpravu domov v mestách. Jedinečný vzor si môžete vytvoriť a prispôsobiť podľa svojich predstáv.

Jednoduchá nádhera vápenca

Čisté, hladké línie vápencových blokov môžete bez obáv použiť na celú fasádu. Takýto obklad na dom má viacero predností – pôsobí netradične, ľahko sa udržiava a vďaka svetlému odtieňu pôsobí vzdušne. Trošku strohý vzhľad pomôžu zmierniť okolité rastliny.

Viacfarebný obklad na dom z bridlice

Naturálne tóny hnedej, zelenkavej a sivej farby bridlice efektne pokrývajú sokel dolnej časti domu. Takto spracovaný obklad domu sa hodí tak do mesta, ako aj na vidiek. Je výborným doplnkom klasickej maľovky a dreveného materiálu.

Mestský alebo vidiecky, každý z uvedených spôsobov má niečo do seba. Veríme, že vás netradičné kamenné obklady na dom zaujali a pomohli vám ujasniť si, aký štýl preferujete.