Home / Návody / Zariaďujeme dielňu. Ako vybrať ten správny dielenský stôl či skriňu?

Zariaďujeme dielňu. Ako vybrať ten správny dielenský stôl či skriňu?

Máte na vašu novú dielňu vyhradený  priestor, no nenapadá vás ako ju zariadiť? Chcete premeniť voľnú miestnosť v dome alebo nevyužitý priestor v garáži na praktickú dielňu?  Pomôžeme vám s rozhodovaním.

Z času na čas potrebujeme niečo vyvŕtať, obrúsiť, odrezať, spojiť alebo opraviť. Mnohí svoju domácu dielničku rozložia príležitostne tam, kde to práve ide a pracujú hovorovo „na kolene“. Býva to nepohodlné a neefektívne a niekedy aj zdraviu ohrozujúce riešenie.

Dielňa, alebo len dielnička?

Najskôr si treba zvážiť k čomu bude dielňa využívaná, a s ktorými materiály sa bude najčastejšie pracovať. Inak si dielňu zariadi ten, kto rád pracuje s drevom, inú ju bude mať napríklad modelár.

Pri rozhodovaní, čím máme dielňu vybaviť, hrá veľkú úlohu priestor, ktorý je k dispozícii. Podstatné sú rozmery a umiestnenie okien a dverí, rovnako tak zdrojov tepla a svetla.

Dôležité je, vybavenie dielne bolo praktické. Nemá cenu mať zbytočne hlboké šuplíky, keď ich reálne nemáme čím naplniť.

Miestom môžeme šetriť napríklad pomocou nástenných organizérov pre drobné nástroje, skrutky či nity. Najefektívnejším riešením môžu byť práve skladné a odolné plechové skrine.

Pracovný stôl

V každej dielni je jednou z najdôležitejších vecí dostatočne veľký pracovný dielenský stôl (ponk) s odkladacím miestom a so zásuvkami na uloženie malého ručného náradia, nástrojov a ďalších drobných pomôcok. Jeho konštrukcia by mala zodpovedať účelu.

Pre stolárov je vhodný drevený pracovný stôl vybavený upevňovacím zariadením, zatiaľ čo zámočníckej práci viac vyhovuje kovová konštrukcia s výmennou pracovnou doskou z dreva.

Ako vybrať ten správny výrobok

Pred nákupom akéhokoľvek dielenského vybavenia najprv porovnáme jeho parametre so svojimi požiadavkami. Mali by sme mať jasno, čo od výrobku očakávame, ako ho chceme zaťažovať a koľko za neho môžeme utratiť.

 

Ak budeme stroj používať len občas, dobre nám poslúžia „hobby náradia“. Pre každodennú prácu s trvalým zaťažením si však vyberieme profesionálnejšie prevedenie.