Home / Cestovanie / Čo je to rozteč diskov a ako ho zmerať?

Čo je to rozteč diskov a ako ho zmerať?

Žiadne auto sa nezaobíde bez pneumatík, ktoré umožňujú jeho pohyb. Ich súčasťou sú aj disky, ktoré sú pre mnohých najmú dizajnovou záležitosťou. Ak ste sa rozhodli, že si vaše vozidlo zaslúži poriadne nové disky, ich kúpa nie je taká jednoduchá, ako by sa mohlo zdať. Okrem ceny, farby a značky treba prihliadať aj na iné parametre, ako je materiál. Na trhu máme k dispozícii hliníkové disky, zliatinové, plechové, oceľové a iné. Prehliadnuť by ste nemali ani jeden veľmi dôležitý rozmer a to je rozteč diskov. Ak neviete, čo tento výraz znamená, ide o rozostup diskov alebo inými slovami aj priemer ich kruhu. Udávaný býva v milimetroch, no nájdete tam aj iné číslo a to počet skrutiek. Zaujímavosťou je, že tento údaj nenájdeme ani v technickom preukaze a preto si ho budete musieť pred kúpou sami odmerať. Potrebovať na to budete náčinie, no ak sa na to necítite, vyhľadať môžete aj odborníka v pneuservise.

Ako zmeriam rozteč diskov?

Ak ste sa rozhodli, že si tento údaj zistíte sami, určite to zvládnete. Pri meraní sa najčastejšie stretávame s diskami, ktoré majú 4 alebo 5 skrutiek, no pri každom počte sa meria rozteč inak. Meranie rozteče 4- skrutkových diskov býva o čosi presnejšie, pretože sa vzdialenosť meria od stredu jednej skrutky po stred druhej. Nespoliehajte sa tak na pomyselný kruh, ale riaďte sa podľa stredov skrutiek. Využiť môžete aj inú metódu merania, ktorú však odporúčame použiť len v prípade, že sú diery na skrutky pravidelné. V tom prípade môžete rozteč merať od vonkajšej strany diery po vnútornú stranu tej protiľahlej. Pri 5-skrutkových diskoch je situácia o niečo iná a vzdialenosť by ste mali merať od stredu vrchnej skrutky po spodný pomyselný kruh. Alternatívny spôsob merania je o niečo istejší a môžete ho použiť tiež. Rozteč v tomto prípade môžete zmerať tak, že si vytýčite tri skrutky tesne vedľa seba a zmeriate vzdialenosť od vonkajšej diery 1. skrutky po stred 3. skrutky.

Nezabudnite aj na nové pneumatiky

Ak sa chystáte kúpiť nové disky, nezabudnite skontrolovať ani vaše pneumatiky. Ak ich technický stav nezodpovedá bezpečnej jazde, mali by ste ich vymeniť za nové. Pri výbere by ste sa mali riadiť rôznymi parametrami, no najdôležitejší je rozmer uvedený v technickom preukaze. V prípade, že na kúpu nových pneumatík nemáte príliš veľký rozpočet, riešením môžu byť aj najlacnejšie pneumatiky, ktoré v mnohých prípadoch spĺňajú tie najlepšie vlastnosti. Pri výbere vám budú nápomocné aj testy pneumatík, ktoré každý rok vykonávajú rôzne motoristické magazíny a renomované spoločnosti. Vďaka nim zistíte, ktoré pneumatiky patria nielen medzi najkvalitnejšie, ale aj najbezpečnejšie a najpredávanejšie.