Home / Šport / Hor sa na bicykle do hôr!

Hor sa na bicykle do hôr!

Aj vy patríte medzi milovníkov letných športových aktivít? Radi zažívate dobrodružstvo, prekonávate prekážky a nebaví vás sedieť doma na gauči? Výborne! V tom prípade si určite z času na čas zajazdíte na horskom bicykli, a to prevažne v prírode, na horách či cyklistických trasách. Ak však váhate nad kúpou nového bicykla, v tom prípade by ste mali zvážiť niekoľko zásadných pravidiel, na základe ktorých zvládnete kúpu „ľavou zadnou“ aj vy.

Vlastnosti horských bicyklov – poznáte ich?

Horské bicykle, ako je zrejmé už podľa samotného názvu, sú určené prevažne do náročného terénu. Horský bicykel si vyberá cyklista, ktorý bude jazdiť v teréne mimo cesty, keďže na jazdu po vozovke sú určené cestné, resp. mestské bicykle. Na horskom bicykli sa dá jazdiť samozrejme aj po bežných cestách, ale svojou konštrukciou a typom kolies je určený najmä do náročnejšieho terénu. Kopce, prudké zákruty, nerovné povrchy či kamenisté trasy zvládnete na kvalitnom horskom bicykli bez ohľadu na to, či ste začiatočník alebo skúsenejší cyklista.

Odpruženie musí byť

Väčšina moderných horských bicyklov je vybavená odpruženou vidlicou, ktorá tlmí nárazy a vibrácie pri jazde v teréne. Bicykle do ťažšieho terénu potom majú odpruženie ako aj vpredu, tak aj vzadu. V súčasnosti sú horské bicykle vyrábané s 26, 27,5 alebo 29 palcovými kolesami, čiže výber určite neunáhlite a vyskúšajte viaceré typy bicyklov.

Pozor na výber vhodného rámu!

Aby bola vaša jazda pohodlná a zároveň bezpečná, je potrebné vybrať správnu veľkosť rámu. Tá sa určuje tak, že sa postavíte obkročmo cez rám s chodidlami na zem a odmeriate priestor medzi hornou rámovou trubkou a rozkrokom. Ideálne je, ak je v tomto priestore minimálne 10 cm miesta.

Kvalita od renomovaného slovenského predajcu a výrobcu

Asi aj vy tušíte, že reč je o poprednom slovenskom predajcovi a výrobcovi fitness – inSPORTline, ktorý ponúka široký sortiment kvalitných a overených horských i mestských bicyklov pre deti aj dospelých.