Home / Ostatné / Zaujímavosti / Medovina je chutný a zdravý nápoj, ktorý prežil tisícročia

Medovina je chutný a zdravý nápoj, ktorý prežil tisícročia

Medovina, mimoriadne obľúbený nápoj, je vyhľadávaná najmä v období, keď sa vonku treba niečím zahriať. Viete však, že sa skvelo hodí aj počas horúcich letných dní? Ľudia ho už po tisícky rokov využívajú ako rýchly zdroj energie a posilňovač imunitného systému, ba dokonca prírodný liek na mnohé ochorenia.

Medovina je staršia než víno či pivo

Kedysi ju vraj volali božský nektár alebo ambrózia. Ide pravdepodobne o prvý kvasený alkoholický nápoj s bohatou tradíciou, ktorý ľudstvo poznalo ešte skôr než víno či pivo. Jeho výroba bola totiž veľmi jednoduchá. Stačilo len povymývať med z plástov horúcou vodou a takto osladenú vodu nechať kvasiť na slnku štyridsať dní.

Ako naši predkovia túto technológiu vlastne vymysleli? Šťastná náhoda ich zrejme zaviedla k bútľavému stromu, v ktorom kedysi bývali včely. Dažďová voda sa zmiešala s medom a v bútľavom kmeni skvasila. Stačilo už len nabrať odvahu a ochutnať prekvapivo lahodný nápoj, ktorý vymyslela sama príroda.

Základom každej poctivej a kvalitnej medoviny je, samozrejme, med. Med má výborný vplyv na náš organizmus vďaka takzvanej antimikrobiálnej aktivite medu. Tá sa stará o to, aby sa v našom organizme nemnožili nežiaduce baktérie. Odborníci dokonca tvrdia, že najkvalitnejší med pochádza práve z našich končín, konkrétne z ihličnatých lesov strednej Európy.

Medovina má pozitívne účinky na naše zdravie

Medovina obsahuje alkohol, ktorý napomáha k látkovej premene a k podpore prekrvenia. Tiež vplýva na zníženie hladiny zlého cholesterolu (LDL) a na zvýšeniu dobrého cholesterolu (HDL). Obsah alkoholu v medovine, ktorá je vyrobená tradičnou metódou, by sa mal pohybovať okolo 13 %. Netreba však zabúdať na to, že pozitívne účinky medoviny na naše zdravie sa dostavia vtedy, keď ju budeme konzumovať v primeranom množstve (optimálne 1 dcl na deň).

Čistá medovina sa vyrába z medu a vody. Voda sa pridáva, aby sa znížil obsah cukrov a mohla prebehnúť fermentácia. Medovina môže byť podobne ako víno suchá aj sladká, závisí to od počiatočnej cukornatosti. Čistá medovina urobená zo surového medu má svetložltú farbu. Ak si chcete zachovať vitalitu a duševnú silu, pite medovinu. Pôsobí pozitívne aj na imunitný systém a zahreje na duši i na tele. Môžete ju piť chladenú ako aperitív alebo teplú, zvyčajne sa podáva zohriata na 68 stupňov Celzia. Aj preto je medovina vhodným tovarom do každého darčekového koša.