Home / Zdravie / Opaľovanie – rozoznajte fakty od mýtov

Opaľovanie – rozoznajte fakty od mýtov

Vystavovanie pokožky slnečným lúčom môže mať nepríjemné následky. Slnečné svetlo z väčšej časti tvorí UVA žiarenie, prenikajúce hlboko do pokožky, kde pôsobí na DNA štruktúru buniek a spôsobuje predčasné starnutie kože. UVB pôsobí skôr na povrchu pokožky a práve „vďaka“ nemu si často liečime bolestivé popáleniny od slnka.

O pôsobení slnečných lúčov na ľudský organizmus koluje niekoľko nebezpečných mýtov. Pokúsili sme sa zbúrať tie najfrekventovanejšie.

Mýtus: Na horách vám nič nehrozí, UV žiarenie je tu slabšie

Pravda je presne opačná. Na horách môže byť slnečné žiarenie až dvakrát intenzívnejšie ako v dolinách či dokonca pri hladine mora. Ešte viac ho umocňuje biely sneh, odrážajúci zhruba 80 až 90 0 slnečných lúčov. Navyše, na hory chodí väčšina ľudí za turistikou či lyžovaním – veľa času sa teda trávi vonku a pokožka (nielen) tváre tak dostáva poriadne dávky UV žiarenia. Práve v zime je pleť zraniteľnejšie aj preto, že je pomerne málo pigmentovaná.

A ešte jedna vec, na ktorú by ste nemali zabúdať: solárna energie nesúvisí s teplotou. Slnko v jasnom a chladnom dni môže byť rovnako silné ako na poludní uprostred leta. Aj preto sa odporúča vziať si so sebou na dovolenku kozmetiku na opaľovanie s ochranným faktorom 30 alebo viac.

Mýtus: Vypestujem si základné opálenie, to mi bude stačiť

Bronzové opálenie pokožky spôsobuje melanín, tmavé farbivo, produkciou ktorého sa pokožka chráni pred slnečnými lúčmi. Nechráni sa však dostatočne, pretože účinnosť tohto pigmentu sa rovná zhruba ochrannému faktoru 5. Napriek krásnemu opáleniu je teda pokožka stále náchylná na spálenie či iné, hlbšie a závažnejšie poškodenie. Aj preto odborníci dôrazne odporúčajú používať opaľovací olej, opaľovaciu hmlu či opaľovací krém s komplexnou ochranou proti UVA aj UVB žiareniu.

K najlepším na trhu patria opaľovacie prípravky radu Photoderm, ktoré okrem vyššie uvedeného poskytujú ochranu bunkám už na úrovni ich DNA. Kozmetiku Photoderm od Biodermu si môžete kúpiť na webe aj v lekárňach vo forme výhodných balíčkov (1+1 zdarma či balíčky s darčekom alebo zľavou až do výšky 14 €).

Mýtus: Peknému opáleniu predchádza jemne červená pokožka

Keď pokožka počas alebo po opaľovaní sčervená, znamená to, že dochádza k viditeľnému poškodeniu DNA kožných buniek (prípadne k ich odumretiu). Ak sa tento moment v priebehu rokov vyskytuje častejšie, môže to viesť k vráskaveniu, predčasnému starnutiu kože a v najhoršom prípade k vzniku rakoviny kože. Skutočnosť, že pokožka sčervenala skôr, než zhnedla, je znakom toho, že váš typ pokožky je minimálne odolný voči slnečnému žiareniu (platí najmä pre ľudí s bledou až bielou pleťou). Zvlášť v takýchto prípadoch určite netreba zanedbávať starostlivosť o pokožku vystavenú slnku.