Home / Bývanie / Pomocníci v kuchyni

Pomocníci v kuchyni

Keď sa spomenie slovo kuchyňa, vynorí sa mužom zvyčajne pred očami miesto, kde môžu vyčarovať niečo rýchle, prípadne veľmi chutné (prípadne oboje), čím prekvapia rodinu alebo návštevu. Pre ženské publikum však kuchyňa znamená zvyčajne len jednu z radu povinností pri starostlivosti o domácnosť – a žiadnu slávu na sociálnych sieťach.

Najmä v lete, ktorého kolorit dotvárajú zaváracie poháre a horúčava, sa kuchyňa nezdá byť žiadnym romantickým miestom, nie to ešte “centrom rodiny”. Aj malé služby však dokážu tieto chmúrne myšlienky a negatívny pohľad na kuchyňu zmeniť. Či sa už tejto služby v kuchyni ujmú členovia rodiny, alebo zaistia do kuchyne pomocníkov, vždy ide o zjednodušenie práce a odbremenenie tej, ktorá má zvyčajne na starosti výživu celej rodiny.

Aj praobyčajný odkvapovač na riad vie byť vítaným pomocníkom. A to rovnako dobre vo veľkej, ako malej domácnosti. Aj keď za cenu straty toho dokonalého a sterilného kuchynského poriadku – ktorý však existuje pravdepodobne len v paralelnom vesmíre katalógov výrobcov kuchýň a v reklamách na čistiace prostriedky. Ale možno sa aj táto skutočnosť už láme. Moderné odkvapovače na riad už nie sú len tie divne tvarované plasty pochybnej kvality a nie celkom identifikovateľnej farby, na ktoré sme boli roky zvyknutí. Aj medzi nimi sa začínajú presadzovať ušľachtilé materiály – (napríklad nerezová oceľ) a rôzne tvary, na ktoré spokojne môžeme nazvať dizajnovými a zaujímavými. Okrem toho sa už odkvapovače na riad vyrábajú síce z plastov, ale v moderných farebných kombináciách. Čo by ste povedali napríklad na odkvapkávač so spodným dielom z čierneho plastu skombinovaného s horným dielom pistáciovej farby? Do menej výraznej kuchyne by tento kus vybavenia asi nezapadol, ale ak má niekto dizajnovú kuchyňu, prečo nie?

Podstatne menej nápadnými pomocníkmi sú napríklad potravinové fólie. Skvelo chránia pred pôsobením vzduchu – teda pred vysychaním potravín a aj ich napadnutím baktériami. Dá sa do nich rýchlo zabaliť čokoľvek a po prepichnutí zvládnu aj zahrievanie v mikrovlnnej rúre. A aby ušetrili aspoň trochu času a starostí s rezaním, dodávajú sa kuchynské potravinové fólie zvyčajne už aj s rezačom.