Home / Zdravie / Bezpečný spánok bábätiek zaistí klinový vankúš

Bezpečný spánok bábätiek zaistí klinový vankúš

Okolo spánku bábätiek panuje celá rada mýtov. Aj keď už dnes pediatri zásadne neodporúčajú spanie bábätiek na brušku, ešte naše maminky to tak práve na rady pediatrov robili – ako prevenciu pred vdýchnutím zvratkov, teda refluxom novorodencov. Moderným riešením je dnes klinový vankúš.

Novorodenci do 1 roku – s vankúšom alebo bez?

U novorodencov do jedného roku sa dnes odporúča spánok úplne bez vankúša. Hlavným dôvodom je, že sa môže bábätko vankúšom udusiť. Ľahko sa doňho zamotá, dostane sa medzi obliečku a vankúš, alebo pod vankúš ako taký. Zatiaľ mu chýba reflex, aby sa v spánku spod neho samo dostalo len preto, že pocíti, že sa mu zle dýcha.

Spať bez vankúša sa odporúča aj z dôvodu správneho vývoja chrbtice. Rovná podložka je omnoho prirodzenejšia a detské telo zhruba do dvoch rokov žiadnu podporu hlavy pri spánku nepotrebuje.

Nie vždy však bude vaše bábätko spánok bez vankúša akceptovať – kúpte mu klinový vankúš pre bábätká

Napríklad cez deň, keď bábätko leží, a patrí medzi tie aktívnejšie, vyžaduje lepší výhľadVhodnejším než klasický je klinový vankúš. Kedy sa ešte hodí?

Niektoré bábätká majú problém s refluxom a vracia sa im aj behom spánku jedlo. To môže byť príčinou dusenia. V tomto prípade sa opäť hodí spanie na klinovom vankúši. Ten je súčasne čiastočnou prevenciou proti samovoľnému pretočeniu sa bábätka na bruško. Táto poloha totiž preňho na klinovom vankúši nie je prirodzenou.

Klinový vankúš je pomocníkom aj pri štandardných ochoreniach

Pokiaľ je bábätko nachladnuté a vytekajú mu hlieny, veľmi často pomôže poloha s vyvýšenou hlavou. Pomáha mu lepšie dýchať. Ideálnym riešením je opäť ležanie a spánok na klinovom vankúši. Ten zlepší dýchanie aj v prípade alergií či pri astme.

Kde kúpiť kvalitné klinové vankúše?

Pod názvom Matex refluxný vankúšik kúpite klinové vankúšiky pre bábätká v e-shope E-kociky.sk. Veľkou výhodou je, že v sortimente nechýbajú rovno náhradné obliečky, ktoré sa vám predovšetkým u novorodencov budú určite hodiť.