Home / Bývanie / Vyberáme projekty domov. Aké sú možnosti?

Vyberáme projekty domov. Aké sú možnosti?

Chystáte sa stavať vlastný rodinný dom? Zrejme ste plní nadšenia, no zároveň aj obáv. Veď vás čaká množstvo starostí a „vybavovačiek“. No na konci tejto cesty sa budete tešiť zo svojho vysnívaného rodinného domu. Ako prvé si budete musieť zvoliť vhodný projekt rodinného domu. Aké máte možnosti?

Individuálny alebo typový projekt

V prvom rade je vhodné poradiť sa s architektom, ktorý vám poskytne množstvo cenných rád. A to aj v prípade, ak už máte svoje vlastné predstavy o tom, ako by dom mal vyzerať. Pokiaľ ide o projekty domov, máte dve základné možnosti.

  1. Individuálne projekty domov. Ak už viete, aký dom by ste chceli mať, architekt vám pomôže s realizáciou vášho sna a pripraví pre vás individuálny projekt domu, ktorý bude spĺňať všetky vaše predstavy.
  2. Typové projekty domov. Katalógové projekty domov sú pre vás vhodné vtedy, ak si neviete vybrať, respektíve nemáte konkrétne predstavy o svojom budúcom domove. Stačí pouvažovať o tom, koľko miestností by ste chceli v dome mať, či túžite po väčšom alebo menšom dome a pod. Z obrovského množstva typových projektov si za pomoci architekta iste vyberiete.

Ak sa vám niektorý z katalógových projektov zapáči, no nespĺňa vaše požiadavky stopercentne, vždy existuje možnosť, v spolupráci s architektom, takýto projekt upraviť.

Myslite na spotrebu energie

V súčasnosti sa kladie dôraz na nízku energetickú náročnosť stavieb. K dispozícii máte aj projekty domov, ktoré sú postavené podľa vysokých energetických štandardov. Okrem nízkoenergetických si môžete zvoliť aj takzvané pasívne domy alebo nulové rodinné domy, ktoré nemajú žiadne vykurovacie systémy a energie čerpajú zo slnka alebo zeme. Veľmi moderné sú tiež aktívne rodinné domy, ktoré využívajú tepelné čerpadlá, geotermálne výmenníky tepla, riadené vetranie, či solárnu energiu.

Nech už sa rozhodnete pre akýkoľvek typ rodinného domu, konzultujte svoje predstavy s architektom. Spoločne sa iste dopracujete k ideálnemu projektu rodinného domu práve pre vás.