Home / Bývanie / Ako si zvoliť interiérového dizajnéra?

Ako si zvoliť interiérového dizajnéra?

Ako si zvoliť interiérového dizajnéra?

Výber interiérového dizajnéra na prestavbu či skrášlenie domova je náročná úloha. Ako klient samozrejme chcete, aby bolo všetko dokonalé. Koniec koncov, na výsledok jeho práce sa budete pozerať zrejme veľa rokov, takže neexistuje priestor na chyby. Ako už bolo povedané, je na vás, aby ste našli tú pravú osobu, alebo spoločnosť pre danú prácu. Aby sa vám to podarilo, bude potrebné vykonať niekoľko krokov.

Definujte svoj štýl

Skôr ako začnete robiť pohovory s návrhármi interiérov, musíte vedieť, aký je váš štýl. Nájdite si čas na prezretie webových stránok, ktoré sa tejto tematike venujú. Či už na inšpiráciu alebo ako pomoc v prípade, že máte nejasnú predstavu. Je dôležité dbať na svoj vkus, čiže napríklad štýl v ktorom sa vám páčia sedačky, či iné časti nábytku. Mnoho dizajnérov má totiž v návrhoch svoj “podpis”, hoci tí dobrí sa vedia prispôsobiť vašim preferenciám.

Pozrite si portfólia

Predpokladajme, že už viete, čo hľadáte a identifikovali ste niekoľko dizajnérov, ktorí zodpovedajú vášmu štýlu. Pokúste sa o nich dozvedieť viac a preskúmajte ich portfóliá. Pozrite sa, čo vytvorili a skúste si predstaviť, či by sa vám príjemne žilo v týchto alebo podobných priestoroch. Viete si predstaviť spať v takej posteli, páčia sa vám ich sedačky na mieru, či dizajn kúpeľní?

Stanovte si rozpočet

Pred začiatkom prestavby je veľmi dôležité poznať svoj rozpočet. Niektorí dizajnéri účtujú za svoje služby pevný poplatok, iní účtujú hodinovú sadzbu. Toto môže byť tiež faktor, ktorý vám pomôže rozhodnúť sa medzi niekoľkými kandidátmi a zúžiť výber.

Stretnite sa s dizajnérmi

Akonáhle ste zúžili výber na niekoľko mien, je čas stretnúť sa tvárou v tvár. Väčšina dizajnérov neúčtuje poplatky za tieto prvotné stretnutia, ale bolo by dobré sa o tom uistiť telefonicky.

Pýtajte sa, pýtajte sa, pýtajte sa

Počas tohto stretnutia je dobré zistiť, koľko klientov už mali, prípadne si vypýtať odporúčania. Mali by vás zaujímať konkrétne skúsenosti, kvalifikácia, služby, ktoré poskytuje návrhár, aké majú náklady, trvanie projektu a čokoľvek iné, na čo si spomeniete. Ideálne je dať si pred stretnutím všetko dajte na papier, aby ste na nič nezabudli.

Buďte otvorený novým nápadom

Je veľmi zriedkavé, keď si klient zamiluje úplne všetko na ponúknutom dizajne. Aj keď sú vaše štýly rovnaké, nemusíte sa zhodnúť v každom bode. Majte však otvorenú myseľ. Ak bývate v garsónke, neodmietajte návrhy dizajnéra, akými môžu byť napríklad kvalitné rozkladacie sedačky bez toho, aby ste si vypočuli viac o tomto nápade. Uistite sa však, že sa vás dizajnér nesnaží donútiť, aby ste s takýmito návrhmi súhlasili len preto, že je to pre neho jednoduchšie. Ide predovšetkým o vás, bude to predsa váš nový domov!