Home / Bývanie / Nevyhadzujte starý kov do zberu, ale dajte mu nový život

Nevyhadzujte starý kov do zberu, ale dajte mu nový život

Nevyhadzujte starý kov do zberu, ale dajte mu nový životMáte doma staršie kovové alebo pozinkované predmety, ktoré plánujete vyhodiť do zberného dvora? Ešte si tento krok poriadne premyslite, pretože vďaka farbám z nich môžete urobiť moderné kúsky, ktoré rozžiaria vaše bývanie.

Skrášlite si záhradu tak, ako nikdy predtým

Aj starý a poškodený kov, ktorý vám zaberal miesto na záhrade alebo starej chalupe sa dá obnoviť pomocou špeciálnych farieb. Tie dokážu zmeniť vzhľad dokonca aj predmetov, ktoré sú poškodené v dôsledku pôsobenia počasia a za roky zhrdzaveli. Pomocou správneho ochranného náteru im vdýchnete nový život a predĺžite im životnosť. Výber farby nie je vždy jednoduchý, pretože ju treba vybrať na základe viacerých faktorov. Ide najmä o rýchlosť zasychania, konečný vzhľad, ale aj techniku nanášania. Pozerať budete pri kúpe určite aj na cenu, vlastnosti a životnosť farby na kov. Nezabúdajte na to, že náter musí zabezpečiť nielen nový dizajn predmetu, ale musí byť aj dobrou ochranou.  Všetky dôležité informácie o konkrétnej farbe nájdete na etikete, ktoré treba sledovať už od začiatku.

Na prácu budete potrebovať aj riedidlo, ktorého pomer zistíte z pokynov na obale. Ešte pred samotným natieraním farbou je potrebné z kovových predmetov odstrániť zvyšky starého náteru alebo poškodenia. Najlepšie to vykonáte brúsnym papierom alebo drôtenou kefou. Na takto očistené miesto, ktoré bolo výrazne poškodené hrdzou treba naniesť základnú antikoróznu a to nie v jednej vrstve, ale vo viacerých. Následne na to môžete na nanášať vrchnú farbu, ktorá musí byť poriadne premiešaná. Pri kúpe sa zamerajte aj na vlastnosti farieb, pretože niektoré môžu obsahovať zdraviu škodlivé látky. Možné riziko býva uvedené na obale, preto ho poriadne preštudujte.

Hodia sa vám aj užitočné rady

Natieranie kovových predmetov nie je zložité, no ak to chcete vykonať dobre a kvalitne, mali by ste sa držať základných postupov a rád. Jednou z nich je, že pri natieraní treba použiť antikoróznu farbu. Ak bude mať vysoký obsah zinku, môžete ju použiť ako ochranný náter a na ňu naniesť kryciu farbu alebo farby v spreji. Najlepšie sa pracuje s vodou riediteľnými farbami, pretože rýchlo schnú a obsahujú len malý podiel organických rozpúšťadiel.

Náradie, ktoré ste použili pri natieraní, tak veľmi ľahko umyjete, no samozrejme farba nesmie zaschnúť. Ich nevýhodou je potreba dôkladnejšieho odmastenia povrchu. Niektoré druhy farieb na kov sa dajú natierať aj v hrubších vrstvách čo umožňuje ich aplikáciu nielen ako vrchného, ale aj základného náteru. Nezbavujte sa starých opotrebovaných kovových predmetov, pretože sa dajú ešte použiť minimálne ako dekorácia. Farby na kov nájdete aj u internetového predajcu Bugy. Okrem nich si tu môžete zakúpiť aj online drogériu, kozmetiku, slnečné okuliare, domáce potreby a iné.