Home / Cestovanie / ČÍM SA RIADIŤ PRI VÝBERE STREŠNÉHO BOXU

ČÍM SA RIADIŤ PRI VÝBERE STREŠNÉHO BOXU

Poradíme vám, podľa akých kritérií možno postupovať v prípade, že hľadáte vhodný strešný box pre váš automobil. Požiadavky jednotlivých vozidiel na strešné nosiče sa totiž môžu líšiť a do úvahy sa oplatí zobrať aj niekoľko ďalších faktorov.

Čo sa pri kúpe neoplatí podceniť

Väčšie množstvo úložného priestoru pri cestovaní je jednou z hlavných predností, ktorou vyniká strešný box. Neobmedzuje vás pri jazde ani nezaberá miesto, ktoré poslúži potrebám šoféra a jeho pasažierov. Do boxu si môžete bezpečne uložiť rôzne druhy športového náčinia, či už pre praktizovanie zimných, horských alebo vodných športov. Ak však chcete, aby vám box čo najlepšie slúžil, je potrebné zvoliť si ho s ohľadom na druh, značku a model vášho vozidla. Rozdiel je výrazný predovšetkým v dĺžke boxu, ktorá by pri menších automobiloch nemala prekročiť dva metre, zatiaľčo pri vozidlách väčších rozmerov typu SUV alebo kombi je možné ísť do dĺžky 235 centimetrov. Dajte si však záležať na to, aby box príliš neprečnieval ponad čelné sklo, keďže by ho podfukoval prúdiaci vzduch.

Do úvahy sa oplatí vziať aj to, pre aký typ športového vybavenia máte v úmysle box primárne používať. Rozoznávame nosiče špeciálne určené pre prepravu bicyklov, kajakov aj nosiče lyží, ktoré by nemali chýbať žiadnemu motoristovi, ktorý je zároveň zanieteným fanúšikom zimných športov. Výhodou týchto nosičov je bezproblémová montáž aj následná demontáž po zimných mesiacoch. Pokiaľ si navyše zvolíte model s väčšou úložnou kapacitou, využiť sa dá k preprave šiestich párov lyží prípadne štvorice snowboardov a tak môžete na zasnežené svahy bez obáv zamieriť aj s rodinou alebo priateľmi.

Vyvážený pomer kvality a ceny

Je pochopiteľné, že pre mnohých vodičov je smerodajná cena strešných boxov, tá by však v ideálnom prípade nemala mať pri rozhodovaní väčšiu váhu než kvalita, tvar a materiál daného modelu. Najlacnejšie strešné boxy sa totiž bežne vyrábajú z krehkých plastov, ktoré im nedokážu zaručiť pevnosť ani odolnosť. V súčasnosti sú navyše aj strešné boxy svetových značiek typu Northline často dostupné za zvýhodnené ceny, vďaka čomu môžete získať vynikajúci výrobok s dlhou životnosťou a ešte k tomu aj výrazne ušetriť.