Home / Cestovanie / Viete, pre koho sú určené celoročné pneumatiky?

Viete, pre koho sú určené celoročné pneumatiky?

Celoročné pneumatiky sú v mnohých ohľadoch synonymom komfortu a úľavy od mnohých povinností, ako napríklad sezónne prezúvanie vozidla. Hoci môžeme kúpou celoročných pneumatík ušetriť nemalé finančné prostriedky, predsa len nie sú vhodné pre každého vodiča.

Celoročné pneumatiky prešli v posledných rokoch zásadným vývojom a boli odstránené mnohé nedostatky starších celoročných modelov. Výrobcovia zapracovali na odolnejšiej konštrukcii, dezéne a zmesiach. Vývoj aj vďaka moderným technológiám neustále napreduje a je tak pravdepodobné, že univerzálne pneumatiky budú stále populárnejšie.

Kedy začať uvažovať nad kúpou celoročných pneumatík?

Pri prvom počutí o celoročných pneumatikách si možno pomyslíte, že sa jedná o splnený sen všetkých vodičov. Napriek tomu, že celoročné pneumatiky spĺňajú všetky legislatívne predpisy na prevádzku v každom ročnom období, predsa len tu isté obmedzenia sú.

Celoročné pneumatiky oproti letným a zimným plášťom nedosahujú v podmienkach typických pre jednotlivé ročné obdobia taký výkon ako sezónne obutie, čo môže byť veľká nevýhoda napríklad pre vlastníkov Opel Crossland. Oproti klasickým letným alebo zimným pneumatikám nedosahujú univerzálne pneumatiky rovnakú bezpečnosť. V zimnom období musia mať hĺbku dezénu minimálne 3 mm a nie sú vhodné na jazdu v extrémnych zimných podmienkach či horských oblastiach, na ktorú je Opel Grandland stavaný.

Celoročné pneumatiky sú vhodné najmä pre vodičov, ktorí jazdia približne 5000 kilometrov ročne, nejazdia v horských oblastiach a pri veľmi nepriaznivom počasí majú možnosť využiť alternatívnu dopravu, prípadne majú viac ako jeden automobil.

Napriek menším obmedzeniam majú celoročné pneumatiky celú radu výhod. V prvom rade budú pre nového majiteľa finančnou aj časovou úsporou. Kúpa univerzálnych pneumatík vás odbremení od nutnosti vlastniť dve sady plášťov, ráfikov a senzorov tlaku TPMS. Ušetríte priestor na uskladnenie práve nepoužívaných pneumatík a môžete zabudnúť na dlhé rady v pneuservisoch počas hlavnej sezóny prezúvania.

Majiteľov univerzálnych pneumatík neprekvapí náhla zmena počasia, nečakaná jarná námraza, ak sme už prezuli na letné pneumatiky, alebo neobvykle teplá jeseň.

Nech už sa rozhodnete pre akékoľvek obutie vášho vozidla Opel Astra, myslite v prvom rade na vlastnú bezpečnosť a až potom na úsporu financií.  Pri všetkých typoch pneumatík treba pravidelne kontrolovať tlak v pneumatikách a geometriu vozidla v kvalifikovaných servisoch.