Home / Technika / Čo všetko by ste mali vedieť o monitoroch?

Čo všetko by ste mali vedieť o monitoroch?

Výber vhodného monitora je záležitosťou, ktorú nie je dobré brať na ľahkú váhu. Správny monitor by mal vyhovovať vašim potrebám a požiadavkám. Ak premýšľate nad jeho kúpou, prečítajte si nasledujúci článok, v ktorom sa dozviete, čo všetko by ste mali pri jeho výbere zvážiť.

Nie každý z nás hľadá to isté. Niektorí ľudia hľadajú skvelý displej, zatiaľ čo iní kladú dôraz napríklad na pripojenie a podobne. V súčasnosti nájdete na trhu monitor v rôznych prevedeniach a dizajnoch.Ktoré funkcie a technické údaje sú pre spôsob používania monitora najcennejšie? Mali by ste dosiahnuť rozlíšenie 4K, 1440p, 1080p alebo len rozlíšenie HD? Koľko záleží na obnovovacích frekvenciách a časoch odozvy? A ako by sa mali zmeniť vaše priority, ak sa zameriavate na hry verzus profesionálne aplikácie verzus všeobecné použitie?Poradíme vám!

Čo všetko by ste si mali pri monitore všímať?

Na úplnom začiatku výberu nového monitora by ste si mali určiť jeho hlavný účel: herné, profesionálne alebo všeobecné použitie. Ak patríte k vášnivým hráčom, tak by ste mali uprednostňovať pravidelné obnovovacie rýchlosti a nízku dobu odozvy. Profesionáli by mali uprednostňovať skôr presnosť farieb, zatiaľ čo užívatelia s bežným používaním majú menšie požiadavky, ale často si vyberajú monitor s vysokým kontrastným panelom.Pri monitoroch platí, že čím vyššie je rozlíšenie, tým lepší je obraz. Rozlíšenie monitora vám povie, koľko pixelov má monitor vo formáte x šírka. 1920 x 1080 – tiež známe ako 1080p / Full HD (FHD) / HD – je minimum, ktoré potrebujete. Na QHD alebo ešte lepšie na 4K však získate ostrejší obraz.

Záleží aj na veľkosti.

Hustota pixelov má veľký vplyv na kvalitu monitora. Väčší monitor bude mať nízku hustotu pixelov, ak bude mať nižšie rozlíšenie. Pri výbere nového monitora je dôležité zamerať sa aj na obnovovacie sadzby. Dozviete sa, koľkokrát sa váš monitor aktualizuje novými informáciami za sekundu a meria sa v hertzoch (Hz). Väčšie čísla sú lepšie, plynulejšie a menej trhané. Ak ste hráč, obnovovacia frekvencia je obzvlášť dôležitá a budete chcieť monitor s frekvenciou najmenej 75 Hz (väčšina monitorov navrhnutých na hranie hier ponúka najmenej 144 Hz) v kombinácii s najnižšou dobou odozvy, ktorú nájdete. Ak nehráte, mala by byť obnovovacia frekvencia približne 60 Hz.

Zakrivený monitor

V poslednom období je čoraz vyhľadávanejší zakrivený monitor. Takýto typ monitora má za úlohu vylepšiť vašu skúsenosť s veľkým zorným poľom, o ktorom sa hovorí, že je menej namáhavý. Pri pohľade z určitých uhlov však môžu byť náchylné k oslneniu, svetelné zdroje prichádzajú z rôznych uhlov namiesto jedného. Všimnite si, že efektívne zakrivené monitory sú zvyčajne ultraširoké a pomerne veľké, čo však poukazuje na vyššie náklady. No kúpou takéhoto monitora nič nepokazíte.

Monitor je “oknom do duše počítača”. Nezabúdajte na to, že bez správneho displeja bude všetko, čo na svojom počítači urobíte, nevýrazné, či už hráte, prezeráte alebo upravujete fotografie a videá alebo dokonca čítate články na svojich obľúbených webových stránkach.