Home / Šport / Užite si pekné počasie na kolesách

Užite si pekné počasie na kolesách

Ak máte radi prírodu a pohyb, tak by vás pri týchto aktivitách nemal zastaviť ani fakt, že sa vaša rodina postupne rozrastá. Hoci nie je možné s deťmi užiť si všetky športové aktivity, jednou z tých najlepších možností je cyklistika a s ňou spojené výlety.

Na čo pozerať pri výbere

Je obrovské množstvo miest, kam sa môžete vybrať nielen s cieľom športovať, ale aj spoznávať krajinu. Či sa už vyberiete do hôr alebo po dobrých cyklotrasách vo vašom okolí, vždy zvážte náročnosť cesty. Nie každé dieťa zvládne dlhý výlet a preto sa treba riadiť najmä ich potrebami. Výber tohto dopravného prostriedku vôbec nie je jednoduchý a preto sa pripravte, že pri ňom strávite niekoľko hodín. Vybraný model by mal spĺňať vaše očakávania, ale aj iné parametre ako je bezpečnosť, či praktickosť. V neposlednom rade je dôležitá aj cena, podľa ktorej sa rozhoduje väčšina ľudí. Lacnejšie sa dajú kúpiť aj do 200 eur, no myslite na to, že ide o investíciu na dlhší čas, preto vyberajte nielen podľa ceny, ale najmä kvality. Naopak, tie najkvalitnejšie cyklovozíky od Thule sa pohybujú v cenách aj od 1000 eur. Viac, ako na cenu je dôležitejšie pozerať na odpruženie a sedačku vo vozíku. Neodporúčame kupovať vozík bez odpružených kolies, pretože takáto jazda po horšom teréne bude pre dieťa nepohodlná a môže mať z toho negatívny zážitok. S kvalitnejšími výrobkami vám nebudú robiť problém rozbité cesty a ani horský terén. Dôležitá je tiež sedačka, ktorá väčšinou nie je súčasťou výbavy vozíka a je potrebné ju dokúpiť. Sedačku treba prispôsobiť aj veku dieťaťa a tiež terénu. Ak máte dieťa staršie ako 10 mesiacov, nezabudnite aj na špeciálne opierky hlavy a bokov, vďaka ktorým sa bude dieťa podopierať. Zohľadniť treba aj hmotnosť kde platí, že čím ľahší je vozík, tým to pre vás bude lepšie a ľahšie.

A čo nosič na bicykle?

Pri dlhších výletoch a dovolenkách, kam sa musíte premiestniť autom sú dôležitou súčasťou výbavy aj nosiče bicyklov. Bicykel je špecifický športový prostriedok, ktorý je veľmi užitočný, no je aj veľmi neskladný. V prípade, že potrebujete zobrať viac kusov, je jedinou možnosťou spomínaný nosič. Existuje niekoľko druhov, no najpraktickejšie sú nosiče bicyklov na ťažné zariadenie. Druhou možnosťou je nosič na strechu auta, no pre niektorých môže byť takéto umiestnenie problém. Na obmedzenia môžete naraziť aj pri jazde v garáži, kam sa s bicyklami nedostanete. Hoci si to mnohí ani len neuvedomujú, ale negatívny vplyv majú tieto strešné nosiče aj na spotrebu paliva. Výber preto poriadne zvážte zo všetkých strán tak, aby ste boli maximálne spokojní. Jedným z najobľúbenejších modelov je Thule 926 a Thule Velospace XT.