Home / Bývanie / Ako správne osadiť stĺpiky na plot

Ako správne osadiť stĺpiky na plot

Kovové stĺpiky zabetónované do zeme tvoria základ drôtených a zváraných panelových plotov. Ak chceme dosiahnuť dobrú pevnosť a odolnosť plotu, dôkladné zabetónovanie a správne osadenie plotových stĺpikov je kľúčové.

Prvý krok: Príprava terénu

Skôr ako sa vrhnete na betónovanie, dôkladne si vyznačte terén, kde bude oplotenie stáť. Najlepšia metóda je pomocou drevených kolíkov a napnutého špagátu. Takto si budete istý, že pletivo bude v dokonalej priamke a zároveň môžete opraviť prípadné nerovnosti terénu.

Ak staviate plot zo štvorhranného pletiva, odporúča sa rozostup medzi stĺpikmi 2,5 m. Vo výnimočných prípadoch a pri veľmi pevnom pletive môžu byť stĺpiky na plot v rozostupe 3 m. Pri panelových plotoch sa riadime podľa výrobnej šírky panelov.

Nezabudnite na vyznačenie otvoru pre bránu pre autá a chodcov. Až keď je všetko dôkladne vymerané a vyznačené sa môžete pustiť do ďalšieho kroku – hĺbenia jám a betónovania.

Druhý krok: Betónujeme základové diery

Základné pravidlo pri betónovaní znie: Betón nesmie premrznúť! Zamrznutá voda by betón roztrhala a zdeformovala. Takže betónujeme len počas teplých mesiacov.

Jamy hĺbime do hĺbky min.60cm v šírke cca 30 cm v závislosti od hrúbky stĺpika. Samotný stĺpik pôjde do hĺbky 50 cm.

Na spodok jamy môžeme prisypať trochu mokrého štrku. Betón používame skôr suchší s drobnými kamienkami.

Ako sypeme betón do diery okolo stĺpika, udržujeme zvislú pozíciu stĺpika vodováhou a zároveň betón poriadne udupávame napríklad poryskom od pracovného nástroja. Navrchu betón zahladíme murárskou lyžicou.

Tretí krok: Necháme poriadne vyschnúť

Betón schne a tvrdne približne štyri dni. Medzitým betón polievame vodou. Po dôkladnom vyschnutí betónu môžeme začať s montážou pletiva.