Home / Šport / Čo je to guma na cvičenie a ako ju požívať

Čo je to guma na cvičenie a ako ju požívať

Že ste o nej nikdy nepočuli? Pritom je to veľmi použiteľný nástroj na precvičenie celého tela. Guma na cvičenie je v podstate silná farebná elastická páska, ktorá môže mať rôzny tvar, hrúbku a veľkosť. Veľmi dobrou správou je, že vďaka veľkej variabilite je použiteľná skutočne pre každého a pre každú úroveň tréningov.

Farba, hrúbka a odolnosť voči natiahnutia závisia konkrétne od značky a spoločnosti.  Všeobecne však platí, že čím hrubšia guma, tým väčší odpor pri používaní. Indikátorom, ktorý rozlišuje pevnosť gumy je aj farba. Rovnako platí, že čím tmavšia farba, tým väčšia je odolnosť. Farebná škála začína od svetlej žltej a oranžovej, cez červenú, modrú, zelenú, fialovú až k najodolnejším čiernym typom.

Podľa typu cvičenia a vašich schopností si dokážete zvoliť hrúbku gumy a tým aj náročnosť cvičenia.

Pri akých cvikoch použiť gumu na cvičenie?

Pri niektorých cvikoch môže guma na cvičenie pôsobiť ako pomôcka na znižovanie záťaže, ako napríklad pri zhyboch. Čím pevnejšia bude guma, tým bude aj cvik jednoduchší. Pre kvalitné vykonávanie cvikov je rovnako potrebná aj kvalitná podložka na cvičenie, ktorá sa nešmýka a umožňuje pohodlné ležanie na zemi.

Pri iných typoch tréningu zasa zdanlivo jednoduché cviky posúva do náročnejšej kategórie. Drepy s použitím gumy sú ťažšie v závislosti od odporu, ktorý guma kladie. Takisto pomáha pri cvičení zapájať svaly aj pri excentrickom pohybe, a teda keď sa sval predlžuje. Napríklad pri dvíhaní jednoručky sa bicepsový sval stiahne, čo je koncentrovaný pohyb, pri spätnom excentrickom pohybe vďaka použitiu gumy bude sval tiež pracovať. To znamená, že svaly tak dokážu pracovať pod napätím dlhšiu dobu, a tak je cvičenie oveľa efektívnejšie.

Kedy je vhodné začať používať gumu na cvičenie?

Ak urobíte sériu cvikov bez toho, aby ste sa zapotili alebo chcete jednoducho zvýšiť záťaž, začnite uvažovať nad používaním gumy na cvičenie. Okrem toho, že je maximálne skladná, je veľmi variabilná. Začnite samozrejme najnižšími záťažovými stupňami a postupne sa môžete posúvať na ďalšie stupne. Ak prejdete celú sériu cvikov bez akéhokoľvek pocitu únavy, je čas prejsť na vyššiu tvrdosť gumy.

Ako zistíte že ste si naložili priveľa?

Pokiaľ sa vám počas cvičenia zdá, že už gumu neudržíte a že vás ťahá späť do východiskovej pozície, je to znak, že ste si vzali príliš pevnú gumu a je dosť možné, že cvik nebudete vykonávať správne. Keďže správna technika je pri cvičení veľmi dôležitá, mali by ste na aspoň chvíľu zvážiť výmenu za menej náročný kus.

Používanie gumy na cvičenie je veľmi variabilné a vďaka svojej veľkej skladnosti naozaj nenáročné na priestor. Môžete ju použiť nielen v posilňovni, ale pokojne aj pri domácom cvičení.