Home / Cestovanie / Prečo mať snehové reťaze v zimnej auto výbave

Prečo mať snehové reťaze v zimnej auto výbave

Prirodzenou súčasťou zimnej auto výbavy by nemali byť len zimné pneumatiky, ale aj reťaze, ktoré vás vedia dostať z ťažkej situácie. Zasnežená cesta počas zimných mesiacov nie je ničím výnimočným a preto by sme mali byť na takúto situáciu pripravení.

Nie sú reťaze, ako reťaze

Reťaze sa rovnako, ako pneumatiky, v mnoho odlišujú a preto by mal byť ich výber podmienený niekoľkými kritériami. V žiadnom prípade nejde len o rôzne veľkosti, ktoré je dôležité zladiť s rozmermi pneumatík. Motoristi často pozerajú aj na cenu, ktorá je veľmi často odrazom kvality. Či už potrebujete reťaze na SUV 4×4 alebo reťaze na dodávky, odpovedzte si na otázku, ako často ich budete používať. Ak majú byť len pre istotu súčasťou auto výbavy, investovať do nich príliš nemusíte. Postačia vám aj lacnejšie verzie, no je treba počítať s vyššou hlučnosťou. Naopak, ak bývate v horskej oblasti, kde ich obúvate niekoľkokrát za sezónu, vyberte si radšej kvalitnejší výrobok.

Na Slovensku nie sú snehové reťaze stále samozrejmosťou a to hlavne z dôvodu, že zákon ich na rozdiel od zimných pneumatík, ako povinnosť neudáva. Rôzne vplyvy počasia vedia ale prekvapiť aj v nižšie položených mestách, kde majú šoféri často problém aj pri pár centimetroch snehovej pokrývky. Mať ich v kufri auta vás nič nestojí, no pocit istoty je na nezaplatenie.

Pri nasadzovaní nezabudnite na technické pravidlá

Je pravda, že reťaze sú praktickým zimným doplnok, no svoj účel vedia plniť len za predpokladu, že sú správne nasadené.  Pri použití by sa mal každý a najmä v tomto smere menej zdatný vodič, riadiť technickými pravidlami, ktoré ho navedú na správne použitie. Základným pravidlom je, že reťaze sa vždy montujú na poháňaciu nápravu. Rovnako, sa odporúča pri ich používaní deaktivovať elektronické systémy vozidla, pretože by mohlo dôjsť k ich spoločnému neznášaniu.

Veľmi dobrým krokom, pred naozajstným použitím reťazí, je ich skúška nanečisto, v pohodlí domova. Na ich nasadenie budete mať dostatok času a bez stresu vám to tak isto pôjde lepšie. V extrémnych podmienkach, kedy budú reťaze nevyhnutnosťou, sa tak budete cítiť sebaisto a bezpečne. Po príchode domov je dobré im ich pomoc oplatiť starostlivosťou. Nejde o nič zložité, no ak ich opláchnete v teplej vode a osušíte, predĺžite ich životnosť. Následne na to, ich môžete vrátiť do kufra auta, kde budú čakať na svoje ďalšie použitie.