Home / Vyberáme / Neviditeľný strojček na zuby? Máme pre Vás tip

Neviditeľný strojček na zuby? Máme pre Vás tip

V súčasnej dobe je neviditeľný strojček na zuby Invisalign veľmi obľúbený. Predstavuje nástroj, ktorým sa vyrovnávajú vady v postavení zubov a to vďaka priehľadným fóliám, ktoré sú vyrobené na mieru.

Pri vyrovnávaní zubov tímto strojčekom, nemáte v ústach žiadne drôty ani kovové zámky. Na zuby sa lepia iba malé výstupky (attachmenty), ktoré majú rovnakú farbu ako Vaše zuby.

Už ako vyplýva z názvu, Invisalign fólie sú priehľadné a takmer neviditeľné. Nosenie neviditeľného strojčeka je potrebné po celý deň i noc, aspoň 22 hodin, fólie sa dávajú zo zubov dole iba pri jedení a pokiaľ si čistíte zuby. Každý týždeň si nasadíte novú fóliu, ktorá je vyrobená vždy v novom tvare a vaše zuby sa takto postupne vyrovnávajú

Priehľadné fólie sú vyrobené na mieru, počet  fólií je individuálny. Kontroly prebiehajú v 2- 3 mesačných intervaloch.

Aké sú teda výhody neviditeľného strojčeka?

– najmenej viditeľný strojček

– komfortnejši strojček než klasický kovový

– kratšia doba liečby

– menej časté návštevy zubného lekára

– 3D vizualizácia vyrovnávania zubov

– bezproblémová zubná hygiena

– možnost vybrat strojček (počas prac. jednaní, prednášok, fotenia…)

– skenovanie zubov namiesto klasických odtlačkov

– optická kamufláž chýbajúcich zubov

Pokiaľ uvažujete nad zubným strojčekom a neviete si poradiť, odporúčame Vám zubnú kliniku KAFKA DENT, kde Vám veľmi radi poradia ohľadne neviditeľného strojčeka ako Vám aj pripravia riešenie na mieru.

Zubná protéza

Zubná protéza je ortopedická pomôcka slúžiaca na náhradu jedného alebo viacerých chýbajúcich zubov. V stomatológii je využívaná na obnovenie funkčnosti a estetiky pacientovho chrupu, či už kvôli stratám zubov spôsobeným zubným ochorením, úrazom, alebo inými príčinami.

Druhy zubných protéz:

  1. Čiastočná protéza: Nahradzuje jedného alebo niekoľko chýbajúcich zubov v rade. Upevňuje sa pomocou háčikov k existujúcim zubom.
  2. Úplná protéza: Používa sa, keď chýbajú všetky zuby v hornej alebo dolnej čelusti. Táto protéza sedí priamo na ďasnách.

Výroba a prispôsobenie: Výroba zubnej protézy je individualizovaný proces. Odtlačky z úst pacienta sa používajú na vytvorenie modelu, na základe ktorého sa následne vyrobí samotná protéza. Po nasadení protézy môže byť potrebné niekoľko návratov k zubnému lekárovi na úpravy pre dokonalé prispôsobenie.

Starostlivosť o zubnú protézu: Tak ako prirodzené zuby, aj protézy vyžadujú pravidelnú starostlivosť. Je dôležité ich denne čistiť špeciálnymi kefkami a pastami určenými pre protézy, aby sa predišlo usadzovaniu baktérií a vzniku zápachu.

Výhody a nevýhody: Medzi hlavné výhody patrí obnovenie estetiky a funkčnosti úst, zlepšenie reči a žuvania, a zvýšenie sebavedomia. Medzi nevýhody môže patriť potreba pravidelného prispôsobenia protézy, občasný pocit nepohodlia alebo zápal ďasien v dôsledku trenia.

Záver: Zubné protézy predstavujú dôležitú časť stomatológie, ktorá môže výrazne zlepšiť kvalitu života pacientov. Pred rozhodnutím sa pre konkrétny typ protézy je dôležité konzultovať sa so svojím zubným lekárom a zvážiť všetky možnosti.