Home / Bývanie / Vonkajšia vianočná výzdoba: Je najvyšší čas na jej prípravu

Vonkajšia vianočná výzdoba: Je najvyšší čas na jej prípravu

Vianočné sviatky sa nezadržateľne blížia a mnohí už premýšľajú nad tohtoročnou výzdobou. Kým vnútorné dekorovanie majú na starosti ženy, vonkajšie upevňovanie svetielok je aktivita pre chlapské pokolenie. Ako to všetko vykonať v rámci bezpečnosti a spokojnosti?

Najprv bolo horiace polienko

Možno ste sa niekedy zamýšľali nad tým, odkiaľ vlastne prišla vianočná výzdoba a kde si začali ľudia ako prví zdobiť svoje domy vianočnými svetielkami. Ako inak, pre niekoho neoddeliteľná súčasť sviatkov, pre iných gýč, svetielka sa do sveta rozšírili z Ameriky. Za totálneho predchodcu malých žiaroviek je ale považovaný klasický oheň, ktorý bol kedysi bežným zdrojom osvetlenia. Prvá zmienka o ,,vianočnom svetle“ pochádza z Nemecka, z roku 1 184. Už v tomto čase ľudia oslavovali Vianoce spolu, okolo slávnostného horiaceho polienka. Neskôr ho nahradil krb, či kachle a až po storočiach prišiel dnes dobre známy, vianočný stromček. Zo sviečok sa tak stali blikajúce svetielka, ktoré dnes nesmú chýbať v žiadnom dome. Kým v minulosti boli svetielka kvôli vysokej cene dostupné len pre najbohatších, vďaka masovej výrobe v Amerike ich máme nielen na stromčekoch, ale zdobíme nimi aj exteriér. Od roku 1925, kedy ich vyrábalo až 15 spoločností, prešli evolúciou farieb a tvarov, no skutočný ošiaľ na celom svete nastal až v momente, keď sa stali vodotesnými.

Výber vonkajšej vianočnej výzdoby

Hoci je vyzdobovanie domácnosti radostným obdobím, netreba zabúdať ani na bezpečnosť. Najmä pri rodinných domoch, kde sa svetielka vešajú aj na strechy či okná, môže dôjsť k nepríjemnému zraneniu. Určite je preto nevyhnutné mať po ruke kvalitné lešenie alebo rebrík, na ktorý sa dá spoľahnúť.  Hliníkové lešenie sa vám zíde nielen pri vešaní a zvesovaní vianočných svetielok, ale aj iných prácach okolo domu.

Rovnako, je ale nevyhnutná bezpečnosť aj pri používaní samotných svetielok, ktoré by sme mali kupovať od overených predajcov alebo v špecializovaných obchodoch. Niektoré výrobky na trhu nie sú certifikované a podľa testov by sa nemali vôbec používať. Napríklad v roku 2007 bol uskutočnený veľký test vianočných svetielok, kde až tretina zo 196 výrobkov bola nevyhovujúca. V prípade vonkajšieho osvetlenia používajte len výrobky vodotesné a mrazuvzdorné, určené na exteriérové použitie.

Čo sa týka samotného výberu, na trhu máme k dispozícii LED osvetlenie a mikrožiarovky. Je dobré vedieť, že práve mikrožiarovky spotrebujú osemnásobne viac energie, ako LED. Ich nevýhodou je aj krátka životnosť, pretože náhradné svetielka sa veľmi ťažko zháňajú. Na druhej strane, sú cenovo dostupnejšie, no treba si zvážiť, čo je lepšia investícia. LED osvetlenie vás bude stáť o pár eur viac, no lepšie svietia, sú omnoho úspornejšie a slúžiť môžu aj viac ako 10 rokov. Tak čo, pre ktoré sa rozhodnete?