Home / Návody / Ako si urobiť vlastný chlieb?

Ako si urobiť vlastný chlieb?

Každý z nás musí niečo jesť a piť. V súčasnosti nie je o jedlo na Slovensku núdza a viete si ho kúpiť takmer na každom rohu. Obchody sa snažia ponúkať, čo najlepšie potraviny a výrobky, aby uspokojili čo najviac zákazníkov. Aj napriek tomu, si čoraz viac ľudí chce vyrábať vlastné potraviny. Aké potraviny si viete spraviť doma?

V obchodoch nájdete aj naozaj kvalitné potraviny, no niekedy neviete, aké produkty sa do nich použili, alebo čo naozaj obsahujú. Práve preto si čoraz viac ľudí začína vyrábať vlastné produkty. Viete si tak presne upraviť recept pre seba a viete čo ste pri výrobe použili. Jednou zo základných potravín je chlieb. Ako si vytvoriť vlastný chlieb?

Ako si spraviť vlastný chlieb?

Chlieb je najzákladnejšou potravinou, ktorý nájdete v každom obchode. Chlieb je rôzny a pohybuje sa v rôznych cenách. Niekedy však neviete, čo sa v chlebe nachádza, keďže niektoré chleby nemajú plný popis ingrediencií. Ak to s takýmto chlebom z obchodu nechcete riskovať, viete si spraviť vlastný domáci chlieb, ktorý vám bude určite chutiť. Ak ste sa teda rozhodli, že skúsite si vytvoriť vlastný domáci chlieb, je potrebné si na to pripraviť niekoľko vecí. Na začiatok budete potrebovať hlavne kuchynské domáce potreby. Je potrebné nachystať si všetky potrebné pomôcky. Na chlieb nebudete potrebovať tlakový hrniec, či iné podobné pomôcky, ktoré sa bežne používajú.

Ak nechcete tvarovať chlieb ručne, viete použiť formy na pečenie chleba a chlieb tak ostane pekný a nepoškodený aj po pečení. Ak ste si už nachystali všetky potrebné pomôcky, môžete sa pustiť do zháňania prísad. Na tradičný chlieb vám bude stačiť len pár ingrediencií. Budete potrebovať hlavne droždie, vodu, múku, soľ a malý kúsok cukru. Tieto suroviny viete nájsť bežne v obchode s potravinami, a preto ak niečo nemáte, je dobré si ísť všetko dokúpiť. Nakupovanie týchto potravín by malo byť bežné, a preto najprv pozrite, či nemáte náhodou všetko doma. Ak ste potraviny zohnali a pomôcky máte nachystané, viete sa pustiť do výroby.

Najprv je potrebné vytvoriť cesto, pomocou cukru, soli, droždia a múky. Keď všetko poriadne premiešate, je potrebné cesto zakryť a odložiť na miesto so stálou teplotou. Po niekoľkých hodinách viete cesto vybrať, pomúčiť a vytvoriť z cesta valec. Ak však máte formy na chlieb, viete cesto položiť tam. Tento valec ešte necháte kysnúť a potom cesto vložíte do rúry. Potom, čo sa cesto opečie, je potrebné odstrániť múku a nechať chlieb vychladnúť. To je všetko, čo potrebujete spraviť, aby ste si urobili vlastný chlieb. Pred vychladnutí je ešte dobré nechať chlieb na chvíľu v peci, aby mal peknú prepečenú a tvrdšiu kôrku. Ak však máte radšej mäkký chlieb, nemusíte už nič viac robiť.

Neváhajte a spravte si vlastný chlieb aj vy!