Home / Šport / Vyvarujte sa týmto chybám pri cvičení

Vyvarujte sa týmto chybám pri cvičení

Cvičiť dlhé hodiny bez rozumu sa nevypláca. Každý cvik má svoju techniku, ktorú je potrebné dodržiavať. V opačnom prípade môžu byť aj hodiny tréningu neefektívne. V niektorých prípadoch dokonca viac škodia ako pomáhajú. Dodržujte pravidlá efektívneho cvičenia a vyvarujte sa najčastejším chybám.

Nechajte si poradiť od odborníkov

Nevenovali ste sa cvičeniu a chcete začať? Prvé tréningy by ste mali absolvovať pod vedením skúseného trénera. Ten vás naučí správnu techniku cvičenia a hlavne dýchania. Dýchanie je alfou a omegou pre vašu výdrž. Ak nebudete správne dýchať, rýchlo sa unavíte a nedokážete vedieť zo seba dostať potrebný výkon. Technika dýchania dodáva svalom energiu. Nádych znamená nahromadenie energie v svaloch a výdych jej uvoľňovanie. V žiadnom prípade dych nezadržujte, hrozilo by vám zranenie. Zvládli ste prvé lekcie a trúfate si cvičiť sami? Dá sa to aj v pohodlí domova. Dámy preferujú pre domáci tréning kardio fitness stroje, napríklad bežecký pás, rotoped, veslovací trenažér alebo eliptický trenažér. Naopak posilňovacia lavica, bradlá či posilňovacia veža sú doménou mužov.

Tieto zlozvyky vyhoďte zo svojho tréningu

Venujte sa svalovým partiám v skupinách. Čo to znamená? Ak chcete mať pevné paže, musíte trénovať aj svaly chrbta, ramien a pŕs. Zamerať sa len na jeden sval je hlúposť, ktorá vedie k neefektívnemu tréningu. Zároveň sa pri cvičení vrchnej časti tela zamerajte na to, aby ste tréning venovali rovnomerne všetkým svalom. Iba spevnený chrbát unesie veľké váhy. U mužov je často vidieť snaha o budovanie svalov na stehnách. Opäť zabúdajú na komplexné precvičenie nôh, vrátane panvovej časti. Ak si nie ste istí, ktoré svaly je potrebné precvičiť, spoľahnite sa na inštruktážne videá alebo už spomínaného trénera.

Poďme sa trochu pozrieť aj na ženy. Tie zväčša túžia po pevnom bruchu. Pri úmornom precvičovaní brušného svalstva ich začne trápiť bolesť v krížovej oblasti a na krku. Je to spôsobené tým, že nemajú panvové dno pevne pritisnuté k zemi a brucho cvičia viac krkom ako brušnými svalmi. Pohyb musí vychádzať zo svalov brucha a bradu je potrebné držať v jednej rovine s vrchnou časťou tela. Pri každom tréningu by ste sa mali venovať len jednej skupine svalov. Nezabúdajte ani na rozcvičku, jemné kardio a ponaťahovanie tela po cvičení. Mnohé cviky sa dajú robiť dokonalejšie pomocou športových pomôcok, ktorých veľký výber nájdete na stránkach e-shopu inSPORTline. Na webe inSPORTline si pomôcky vyberie každý športovec nielen vďaka širokej ponuke, ale aj prehľadnému vyhľadávaniu a skvelým cenám.