Home / Bývanie / Nedovoľte drevu rozpadnúť sa. Ako mu navrátiť trvácnosť, farbu a lesk?

Nedovoľte drevu rozpadnúť sa. Ako mu navrátiť trvácnosť, farbu a lesk?

Bez akejkoľvek prípravy skúste vymenovať, koľko nábytku a doplnkov máte doma v krásnom drevenom vyhotovení. Čím pôvodnejší a masívnejší charakter si zachovávajú, tým miestnosti viac zútulňujú a celkovo pridávajú na hodnote. Netreba zabúdať ani na drevené záhradné vybavenie, prístrešky a obklady, na ktorých zakaždým obdivujeme rozmanitosť a tvárnosť dreva. Je toho veľa? Navyše, ako ho ošetrujete a zvýrazňujete jeho prírodnú krásu?

Ktoré farby laky predlžujú trvácnosť dreva? Z týchto si vyberiete „na betón“!

Drevo je živým materiálom, zub času sa na ňom prejavuje rôzne – zväčša negatívne v podobe plesní, prasklín pri zmene teplôt a ako lahôdka pre červotočov. Ako tomu predísť? Keď sa už rozhodneme pre vybavenie z dreva, mali by sme vedieť, ako sa používajú farby laky a aké sú hlavné rozdiely medzi jednotlivými typmi. Nie je predsa to isté, keď máme v pláne farbou na drevo úplne prekryť tú pôvodnú, alebo „len“ zvýrazniť kresbu a kontúry.

Takisto je častou chybou začiatočníkov, vyberať si farby laky len podľa „krajšieho“ odtieňa, pričom ani netušia, že ten istý odtieň môže na dvoch drevách alebo častiach jedného vyznieť odlišne. Nie sú v tom žiadne čary ani čarbanice, ale „mäkkosť“ dreva a nutnosť pretrieť v 2-3 vrstvách.

Pozor, ak ste si zakúpili farby laky z kategórie lazúrových a lakových náterov, tieto jednotlivé vrstvy obnovujte pri menších prasklinách. Pred náterom povrch šetrne očistite, podľa potrieb prebrúste, aby sa jeho vzhľad čo najviac zjednotil. Na drevo farby laky nepoužívame počas priameho pôsobenia slnka, pri silných mrazoch a po daždi. Ideálne v skoršom jesennom období alebo na jar, keď sa teploty pohybujú od 16 – 20 °C.

Lak na drevo, s ktorým nikdy nie je neskoro na zmenu!

Je rozdiel, či natierate interiérové drevo, alebo farby laky aplikujete na vonkajšie vybavenie. Interiérový lak na drevo je typický svojím vysokým leskom a priesvitnosťou. Takýto ochranný náter možno použiť aj na podlahách a obkladoch, na oknách, no jednoducho všade tam, kde potrebujete zabezpečiť stálosť dreva pri rozličnej teplote a záťaži. Tieto kritériá patria medzi najdôležitejšie, no pre vonkajšie účely má byť lak na drevo na viac odolný voči UV žiareniu, poveternostným podmienkam a mrazu.

Rozlišujeme hrubovrstvové a tenkovrstvové, pričom lak na drevo si už v špecializovaných predajniach vyberieme v olejovej forme aj ako fungicídny náter. Zdôrazňujeme, že lak na drevo pre vonkajšie použitie len ťažko dosiahne lesk ako interiérový, no v porovnaní s lazúrou je ochrana a stálosť farby intenzívnejšia.

Skvelým tipom je v exteriéri pracovať s tmavšími lazúrami na drevo. Sýtejšie pigmenty zvládnu viac slnečného pôsobenia, drevná substancia je tak chránená pred nechceným šedým efektom. Stálejšia je aj jemná lesklá vrstva, poprípade dokážeme ju obnoviť bežnými leštiacimi prípravkami. Vidíte ten rozdiel?