Home / Bývanie / Prečo vám na oknách nemôžu chýbať vonkajšie žalúzie. Spoznajte všetky ich výhody

Prečo vám na oknách nemôžu chýbať vonkajšie žalúzie. Spoznajte všetky ich výhody

Prečo vám na oknách nemôžu chýbať vonkajšie žalúzie. Spoznajte všetky ich výhodyTechnológie tienenia sa neustále vyvíjajú a vďaka tomu si každý môže dovoliť luxus príjemného tieňa alebo úplného zatemnenia vo svojom domove. Okrem klasických interiérových roliet a žalúzii je možnosťou aj exteriérové tienenie vo forme vonkajších žalúzií. Viete, aké sú ich výhody a ktoré sú najkvalitnejšie?

Výhody vonkajších žalúzií

Vonkajšie žalúzie oceníte predovšetkým počas horúcich letných dní. Slnečné žiarenie preniká cez sklené výplne okien a vzduch vo vnútornom priestore sa nepríjemne prehrieva. Vďaka exteriérovým žalúziám do interiéru nepreniká slnečné žiarenie a vo vnútri miestností sa udržuje stabilná teplota. Práve chladenie tvorí základný rozdiel medzi vnútornými a vonkajšími žalúziami. Vonkajšie žalúzie sú z uvedeného dôvodu skvelým doplnením vnútorných tieniacich technológií. Napriek dokonalému tieneniu viete dosiahnuť aj polotieň, pretože lamely exteriérových žalúzií sa dajú nastaviť do vami požadovanej polohy. Vy sami určíte, koľko svetla sa do vášho domova dostane. Zároveň zabezpečujú čiastočnú zvukovú izoláciu a chránia okná pred vetrom či prachom. Okrem funkčnosti sú vonkajšie žalúzie, podobne ako vonkajšie rolety, architektonickým prvkom vášho domu alebo bytu, ktorý dotvorí vizuálne pôsobenie stavby. Vonkajšie žalúzie sú určené pre každého, kto túži po komfortnej tieniacej technike, ktorá dobre vyzerá, dokonale tieni, chráni súkromie, odoláva poveternostným podmienkam a je energeticky úsporná.

Najžiadanejšie vonkajšie žalúzie

Pri kupovaní vonkajších žalúzií si dajte záležať na výbere materiálu, z ktorého sú vyrobené. Najvyššiu kvalitu dosiahnete s hliníkovými žalúziami. Hliník je veľmi odolný materiál, ktorý je prakticky nezničiteľný a zároveň bezúdržbový. Hliníkové vonkajšie žalúzie vám vydržia naozaj celý život. Nezabudnite zohľadniť veľkosť vašich okien. Na väčšie okná sú určené žalúzie so šírkou lamiel od 80 do 90 mm. Takáto šírka lamiel sa hodí nielen na tienenie okien, ale aj zimných záhrad. Širšie lamely sú odolnejšie a pevnejšie. Na okná menších rozmerov sú určené žalúzie so šírkou lamiel od 50 do 70 mm. Nezanedbateľným parametrom pri výbere vonkajších žalúzii je tvar lamiel. Lamely v tvare písmena C sú cenovo najdostupnejšie, dobre odolávajú vetru, ale nevytvárajú takú tmu ako zvyšné typy žalúzií. Z-tkové lamely zabezpečujú dokonalé tienenie v spojení s najvyššími termoregulačnými vlastnosťami. Ak si potrpíte na estetiku, kúpte si vonkajšie žalúzie v tvare písmena S, ktoré tvoria po zaklopení celistvú plochu. Na záver myslite na ovládanie žalúzií, ktoré môže byť mechanické alebo elektrické. Pre maximálne pohodlie vám odporúčame investovať do žalúzií ovládaných na diaľku. Vonkajšie žalúzie sa dajú namontovať na akúkoľvek fasádu a ich inštalácia je veľmi jednoduchá.