Home / Návody / Ako schudnúť a znovu nepribrať?

Ako schudnúť a znovu nepribrať?

Ako schudnúť a znovu nepribrať?Povedali ste si, že nastal čas na zmenu? Chcete sa nadobro zbaviť prebytočných kíl? Chudnutie je dlhá cesta, ktorá si vyžaduje dávku trpezlivosti a odhodlania. Keď sa však touto cestou vyberiete a vytrváte, čaká vás zaslúžený pocit víťazstva na konci. Alebo nie?

Ako (ne)schudnúť

Na začiatok si musíte uvedomiť, že drastické diéty a hladovanie nie sú správnym riešením. Takéto metódy sa v reálnom živote nedajú dlhodobo udržať. Lekári a výživoví špecialisti ich neodporúčajú nielen pre ich zdravotné riziká, ale aj pre vysokú pravdepodobnosť JOJO efektu.

Tieto diéty sú pre telo veľkým šokom, takže akonáhle sa najete, telo začne ukladať zvyšné tuky z jedla pre prípad, že by opäť muselo hladovať. Drastické zníženie množstva prijímanej potravy vedie okrem iného aj k spomaleniu metabolizmu a k hormonálnej nerovnováhe.

Po skončení prísneho hladovania sa síce rýchlo zbavíte požadovaných kilogramov, ale po návrate do bežného stravovacieho režimu ich poľahky naberiete späť. K tomu si pridáte aj zdravotné problémy.

A to predsa nechcete.

Ako naozaj schudnúť

Namiesto drastických metód by ste mali meniť svoje stravovacie návyky postupne. Vďaka tomu sa nielen vyhnete JOJO efektu, ale aj zlepšíte svoju životosprávu.

Ako na to? Prinášame vám tip – vyskúšajte proteínovú (bielkovinovú) ketogénnu diétu.

Čo je to proteínová diéta

Proteínová diéta je redukčný program, ktorý funguje na zvýšenom príjme kvalitných bielkovín a zároveň zníženom príjme cukrov a tukov v strave.

S bielkovinovou ketogénnou diétou Profidiet® sa naučíte zdravším stravovacím návykom a začnete postupne a stabilne redukovať svoju hmotnosť. Mesačne môžete schudnúť až 7 – 10 kg bez následného JOJO efektu. Pri takomto chudnutí telo nestráca zo svalov, ale iba zo želaných častí – nadbytočných tukov. Navyše sa proteínové jedlá dopĺňajú zeleninou s dostatočným množstvom sacharidov nevyhnutných na normálne fungovanie organizmu.

*Upozorňujeme však, že táto diéta (podobne ako iné diéty) nie je vhodná pre deti mladšie ako 18 rokov, tehotné a dojčiace ženy, pre ľudí trpiacich na diabetes, ochorenie obličiek, pečene a ďalších závažných ochorení. Pozrite si zoznam kontraindikácií.*

Ako proteínová diéta funguje

Celý proces tejto jednoduchej, bezpečnej a účinnej diéty je usporiadaný do 4-och za sebou idúcich fáz. Základom je obmedzenie príjmu sacharidov a tukov a ich nahradenie vyšším príjmom bielkovín z mlieka, sóje a vaječného bielka v podobe slaných a sladkých proteínových jedál. Tie sa v organizme štiepia za vzniku prirodzených zlúčenín – ketolátok.

Ketolátky sú nielen energeticky veľmi bohaté, ale sú aj zdrojom energie pre mozog a tiež navodzujú pocit nasýtenia. Pomáhajú tiež znižovať hladinu grelínu, tzv. “hladového hormónu”, vďaka čomu pri tejto redukčnej diéte nebudete hladovať.

Ako schudnúť a znovu nepribrať?

Čo je to ketóza

Ketóza je prirodzený biochemický stav, ktorý dosiahnete aj zmenou pomeru proteínov, tukov a cukrov v strave, pričom v tele vznikajú spomínané ketolátky. Tie navodzujú pocit nasýtenia, ale aj pocit spokojnosti a dobrej nálady.

Hlad a dobrá nálada sú dva najhlavnejšie faktory, ktoré ovplyvňujú a vytvárajú psychologický efekt akéhokoľvek redukčného programu. Vďaka ketóze je proteínová diéta nielen účinná, ale i príjemná.

Ďalšie výhody zvýšenej konzumácie bielkovín

Vyšší príjem proteínov zvyšuje počet spálených kalórií. Pri trávení bielkovín sa zvýši celkový energetický výdaj organizmu o 20 až 35 %. V porovnaní s tým pri trávení cukrov či tukov sa toto číslo pohybuje v rozmedzí 5 až 15 %. (Zdroj)

Štúdia, ktorá skúmala 10 zdravých mladých žien dokonca preukázala, že pri konzumácii vysoko bielkovinovej stravy bola rýchlosť ich metabolizmu takmer dvojnásobne vyššia, ako pri konzumácii jedla s vysokým obsahom cukru.

Okrem chudnutia majú tiež bielkoviny ďalšie výhody:

V kombinácii s cvičením pomáhajú pri budovaní svalov a zvyšovaní ich sily.
Znižujú stratu svalov počas starnutia. (Zdroj)
Vyšší príjem proteínov podporuje zdravie kostí.
Štúdie dokázali, že vysoko bielkovinová strava môže zlepšiť hojenie rán spojených s chirurgickým zákrokom alebo zranením.
Ako sa vyhnúť JOJO efektu?
Jednou z najčastejších príčin JOJO efektu je príliš rýchla a radikálna strata hmotnosti. Ďalšou príčinou je okamžitý prechod z diétneho do bežného stravovacieho režimu.

Z tohto dôvodu je posledná, 4. fáza bielkovinového stravovacieho programu zameraná na vytvorenie si návykov pre udržanie novej hmotnosti.

Zásady, ktoré je potrebné dodržiavať:

  • naučiť sa jesť zdravo, ideálne pravidelne 4-5x denne,
  • mať dostatok zeleniny, ovocia, bielkovín, sacharidov a tukov v správnom pomere,
  • neprejedať sa, vyvarovať sa nezdravým pokrmom a rýchlym občerstveniam typu fast-food,
  • vyhýbať sa sladeným nápojom a cukru všeobecne,
  • dopriať si na jedlo čas, dodržiavať pitný režim,
  • mať dostatok pravidelnej športovej aktivity,
  • byť v kontakte so svojím nutričným poradcom, lekárom prípadne redukčným centrom, kam chodíte na pravidelné kontroly.

Ako schudnúť a znovu nepribrať?

 

Zhrnutie
Extrémne hladovanie vám nepomôže trvalo schudnúť, práve naopak. Môže sa dostaviť nepríjemný JOJO efekt, ba čo horšie, zdravotné problémy.

Schudnúť bez opätovného pribratia môžete jedine postupnou zmenou návykov a správnym programom. Na tomto princípe funguje i bielkovinová ketogénna diéta Profidiet. Nebudete hladovať, postupne začnete chudnúť a pokiaľ budete dodržiavať určité zásady, tieto kilá už znovu nenaberiete.