Home / Cestovanie / Zošúchaná sedačka v aute? Poradíme vám, ako ju opraviť

Zošúchaná sedačka v aute? Poradíme vám, ako ju opraviť

Čistenie koženej sedačky v auteVäčšina ľudí sa zhodne na tom, že kožené sedačky v aute pôsobia štýlovo a luxusne, no pri dlhodobom používaní sa môžu zošúchať, zašpiniť či poškriabať. Čo robiť v takom prípade? Zveriť akúkoľvek starostlivosť o kožu v aute do rúk profesionálom.

Čistenie je jednoduché

Čistenie koženej sedačky nie je náročné, ale malo by byť vykonávané profesionálom. Mnoho z vás si určite kladie otázku, ako často čistenie kože vykonávať. Záleží to od viacerých faktorov, ako sú napríklad najazdené kilometre či účel používania auta. V prípade, že jazdíte denne, odporúča sa hĺbkové čistenie aj s impregnáciou minimálne raz ročne. Preventívnou starostlivosťou určite nič nepokazíte. Nečistoty ako prach, špina, mastnota a pot sa totiž hromadia a to spôsobuje starnutie a vysychanie kože. Mastnota a pot dokonca rozrušujú lak aj farbu kožených sedačiek.

Dôkladné čistenie kožených sedačiek a ich následná impregnácia je dôležitá. Touto starostlivosťou si viete predĺžiť životnosť kože až o 40 %. Platí pravidlo, že čím skôr so starostlivosťou začnete, tým dlhšie bude váš interiér pôsobiť ako nový.

Pri profesionálnom čistení vám najskôr odborníci povysávajú sedačky od hrubej špiny, ktorá by ich mohla poškodiť. Potom pomocou špeciálnych prípravkov kožu prečistia a následne zotrú mikrovláknovou utierkou. Pri veľkom znečistení sa tento postup opakuje. Po pár minútach koža vyschne a vy sa môžete tešiť na dokonale čistý povrch vašej sedačky. Po tejto procedúre sa koža impregnuje.

Mechanické poškodenie si vyžaduje väčšie zásahy

Pri mechanickom poškodení je potrebné kožu opraviť. Drobné trhliny, diery, prepáleniny či prierezy naozaj znehodnocujú celú sedačku, a dojem z celého interiéru klesá. Oprava kože v aute nie je jednoduchý proces, tu už naozaj treba nechať voľnú ruku odborníkom. Poškodené miesto sa za pomoci špeciálnych plniacich lepidiel a materiálov vyplní tenkou vrstvou. Po vystavení tepelnému žiareniu získa potrebnú pevnosť ale aj pružnosť. Pochopiteľne, plniace materiály sú vo farbe a so štruktúrou vzoru, ktoré odpovedajú vašej sedačke. Po korekcii prechodov opravovaného miesta a doladení farebného odtieňa nespoznáte rozdiel.

Po renovácii kože nespoznáte rozdiel

Renovácia kože v aute si vyžaduje viac zásahov ako pri obyčajnom čistení.  Je to náročnejší proces na čas aj techniku. Preto je aj cenovo drahší. Záleží aj na tom, či chcete renovovať len jednu sedačku, alebo celý interiér. Cena renovácie je však stále nižšia ako kompletné prečalúnenie interiéru.

Vedeli ste, že aj na koži sa pôsobením času tvoria vrásky ? Nie je to nič nezvyčajné, je to jednoducho znak toho, že sa koža používa. V dnešnej dobe dizajn interiérov áut postupuje míľovými krokmi. Inak to nie je ani s následnou údržbou. Úpravy interiérov osobných áut si vyžadujú stále nové, inovatívne technologické postupy presne na mieru potrieb zákazníka. Čistiace prostriedky, tmeliace lepidlá, leštidlá a farby sú dostupné v nespočetných kombináciách a v profesionálnej kvalite. Ponuka je veľmi široká, každý typ a farebné prevedenie kože sa dá zrenovovať. Použité materiály sú tej najvyššej kvality, určené špeciálne pre automobilový priemysel.

Aj keď  sa vám môže na prvý pohľad zdať, že vaše kožené sedačky už majú časy najväčšej slávy za sebou, nemusíte zúfať. Pri správne zvolenej renovácii bude interiér vášho auta opäť ako nový. Vaše vozidlo si to zaslúži.