Home / Bývanie / Ako si vybrať matrac pre svieži spánok?

Ako si vybrať matrac pre svieži spánok?

Ako si vybrať matrac pre svieži spánok?Na kvalitu zaspávania a na predlžovanie fázy hlbokého spánku má vplyv aj teplota v miestnosti, resp. teplota nášho tela. Toto kritérium neobmedzujeme len na obdobie sparného leta. Má celoročný význam. Ľudské telo totiž zvláda len obmedzené teplotné pôsobenie. Aj menšie výchylky môžu pôsobiť rušivo – strhávajú vás zo spánku, raz je vám príliš horúco, následne cítite chladný pot po tele. Nič príjemné, však?

Ako matracom podporiť ideálnu mikroklímu?

Matrac je vo veľmi blízkom kontakte s vaším telom počas spánku. Je to výhodné pre výrobu a predaj matracov s termoregulačnými zónami. Pena matracu s inovatívnym zložením obsahuje mikrokapsule, ktoré navyše majú schopnosť meniť skupenstvo. Pôsobia ako tepelné akumulátory. Spotrebúvajú prebytočné telo, pričom ich teplota je na konštantnej úrovni. Pri poklese telesnej teploty je teplo spätne vyžarované. Spiaci človek žiadne tieto fyzikálne zmeny priamo nepociťuje, ale hlavne, že vstáva z čistého lôžka a svieži sa prebúdza.

Sťažujú výkyvy teplôt podmienky pre hygienicky nezávadné matrace?

Prudké prehriatie a následné ochladenie tela necháva stopy aj na matraci. Škodlivé zárodky a baktérie by na povrchu matracov prežívali aj pri ideálnej klíme. Matrac je v úzkom kontakte s pokožkou, jej odumretými čiastočkami a s naším oblečením. Keďže pri rôznych zdravotných problémoch sa telo počas spánku nedostatočne regeneruje, matrac je pod vplyvom ďalších tekutých a pevných usadenín.

Z týchto dôvodov v prostredí matracov najviac vyhovujú častice silného prírodného antibiotika, napr. antibakteriálne vlastnosti striebra. Má perfektné dezinfekčné účinky, k poklesu baktérií dochádza až o 99 %. Pri probléme nadmerného potenia, pri kožných a infekčných ochoreniach môžete staviť aj na matrace akcia, ale len s chránenou penou pri využití striebra alebo s inou aktívnou prísadou proti baktériám.

Ako si udržiavať v TOP kvalite termoregulačný matrac? Aj keď je zabezpečený odvod vlhkosti od jeho jadra, matrac by mal byť prateľný na 60 °C a s odnímateľným poťahom pre lepšiu manipuláciu.