Home / Šport / Celoodpružený bicykel pre pohodovú jazdu

Celoodpružený bicykel pre pohodovú jazdu

Celoodpružený bicykel pre pohodovú jazduPatríte k cyklistom, ktorí sa vyžívajú v náročných trailoch s prekážkami, kameňmi a dropmi? V tom prípade budete potrebovať celoodpružený bicykel, vďaka ktorému budú prejazdy cez drsnejší terén oveľa komfortnejšie a pohodlnejšie. Podľa čoho ho vybrať a koľko do neho investovať?

Do akého terénu sa hodí celoodpružený bicykel?

Ak preferujete hladší povrch, jednoduchšie trialy a časté stúpanie, bohato si vystačíte s bicyklom zvaným hardtail. To disponuje odpruženou vidlicou, pevnou zadnou stavbou a oproti celoodpruženému modelu je o poznanie ľahší. Pre odvážnejších jazdcov a nadšencov do terénne horskej cyklistiky sú určené full suspension čiže celoodpružené bicykle.

Do náročného terénu jedine plné odpruženie

Celoodpružený bicykel vám vďaka prednému aj zadnému odpruženiu poskytne omnoho väčší komfort a istotu v náročnom teréne. Zvládnete s ním prekonať aj prekážky, na ktoré by ste si na bicykli s pevným rámom netrúfli. Okrem toho, že zadné odpruženie tlmí nerovnosti rozbitého terénu, pomáha tiež pri strmých výjazdoch a následných zjazdoch.

Celoodpružený bicykel pre pohodovú jazdu

Rozhodujúci je zdvih odpruženia

Jedným z najdôležitejších parametrov celoodpruženého kola je zdvih odpruženie, ktorý voľte podľa toho, v akom teréne budete najčastejšie jazdiť. V praxi ide vlastne o veľkosť prekážok, ktoré koleso dokáže prejsť a utlmiť. Všeobecne možno povedať, že čím vyššia zdvih, tým náročnejší terén budete schopní zvládnuť, na druhú stranu počítajte s tým, že sa zníži efektivita šliapania pri jazde po rovine a pri stúpaní do kopca. Podľa výšky zdvihu sa celoodpružené bicykle delia do štyroch kategórií:

XC/maratón – kolesá s najnižším zdvihom (80-120 mm), určené pre rýchlu jazdu v teréne,

Trail – kolesá so zdvihom 120-130 mm, pre cyklistov, ktorí preferujú rýchlu a technickú jazdu po úzkych terénnych chodníkoch,

All mountain – kolesá so zdvihom 130-160 mm, ktoré si poradia ako s náročným stúpaním, tak s rýchlymi zjazdmi,

Freeride – zjazdové bicykle so zdvihom až 220 mm, ktoré sú určené výhradne pre jazdu z kopca.

 

Aj pravidelná údržba stojí peniaze

Základné celoodpružené bicykle renomovaných značiek zoženiete od niekoľkých tisíc eur, obstarávacia cena závodných a profi modelov sa ale môže pohybovať aj v rádoch desiatok tisíc eur. Počítajte tiež s tým, že aj následná údržba vás bude niečo stáť – všetky pohyblivé časti sú oveľa náchylnejšie k poruche a vyžadujú pravidelný servis bicykla.

Celoodpružený bicykel pre pohodovú jazdu

Uvažujete o kúpe nového celoodpruženého bicykla do terénu? Prezrite si širokú ponuku bicyklov aj na Heureka.sk, kde si jednotlivé produkty jednoducho zoradíte podľa obľúbenosti alebo od najnižšej ceny.