Home / Vyberáme / Ako zabrániť invázii vtákov na váš dom

Ako zabrániť invázii vtákov na váš dom

Ako zabrániť invázii vtákov na váš domVtákov radi vidíme v prírode, kocháme sa nimi v okolí jazier a vtáčích ostrovov, ale ich prítomnosť v blízkosti ľudských obydlí nie je žiadaná. Premnoženie vtákov a ich usídlenie na streche vášho domu znamená nielen obrovské znečistenie okolia, ale aj riziko prenosu rôznych nebezpečných ochorení.

Vtáci nie sú nevinné operence

Vtákom, a to predovšetkým holubom, sa tešia deti a seniori, ktorí ich v mestách s obľubou kŕmia. Nemôžete sa následne čudovať, keď behom pár týždňov z malého kŕdľa holubov vznikne celá kolónia. Holuby si nájdu svoje obľúbené miesto na sedenie, z ktorého sa len veľmi ťažko dajú odplašiť. Ihneď, ako zbadáte prvé náznaky prítomnosti vtákov v okolí vášho domu, kúpte si odpudzovač vtákov, ktorého účinku sú stopercentné. V opačnom prípade môže byť ohrozené vaše zdravie a hlavne zdravie vašich detí.

Čo všetko vám hrozí od holubov a iných vtákov?

Navonok zdravý jedinec v sebe prenáša veľa ochorení, ktoré samotnému vtákovi nespôsobujú problémy, ale vy sa nimi môžete nakaziť. V prvom rade by ste mali odstraňovať trus po holuboch veľmi šetrne a s ochrannými pomôckami. Holubí trus obsahuje mnohé látky, ktoré vyvolávajú prejavy alergie. Stačí vdýchnuť malé čiastočky z trusu a alergia prepukne v plnej sile. Okrem toho je holub prenášačom nebezpečných mikroorganizmov a vírusov. Dokonca aj po odstránení vtákov zostávajú na miestach, kde sa zdržiavali zvyšky zárodkov ochorenia s menom chlamydióza. Chlamydióza sa prejaví zápalom pľúc a v ťažkých prípadoch aj zápalom mozgu alebo kĺbov. Vtáci prenášajú kliešťovú encefalitídu, salmonelózu či toxoplazmózu. Takto by sme mohli pokračovať donekonečna, pretože vtáci sú naozaj studnicou rôznych baktérií a vírusov. Najlepšie, čo môžete urobiť, je investovať do prevencie a využívať v okolí vášho domu plašiče vtákov.

Ako sa dá brániť voči vtákom

V prípade, že sa vtáci vo vašom okolí nachádzajú, nekŕmte ich. Vyhýbajte sa aj trusu, a ak ho chcete vyčistiť, použite ochranné okuliare, rukavice i respirátor. Miesto poriadne vydezinfikujte. Proti prítomnosti vtákov môžete využiť rôzne ochranné siete, bodáky, odpudzovací tmel, makety dravcov alebo vsadiť na už spomínaný a najviac účinný plašič vtákov. Na akom princípe funguje plašič vtákov? Prístroj vydáva ultrazvukové signály s premenným kmitočtom, ktoré sú veľmi nepríjemné pre citlivý sluch vtákov. Vtáci sa do okolia prístroja nepriblížia až do vzdialenosti 40 metrov. Plašič vtákov nemá vplyv na človeka a dá sa používať v interiéri i exteriéri. Tento šikovný pomocník nie je drahý a jeho prevádzka vás budú stáť zopár centov. Vaše obydlie bude maximálne chránené pred holubmi a inými vtákmi.